Fotoanaliz yöntemiyle parça boyut analizinin Değirmendere-Balıkesir taş ocağına uygulanması
Particle size analysis by photo analysis method application at Değirmendere-Balıkesir quarry
- Tez No: 84545
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN AYDAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Delme-patlatma, foto analiz, parça boyutu, Drilling-blasting, particle size, photoanalysis
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
IV ÖZET Açık ocak madenciliğinde, istenilen parça boyutunun elde edilememesi iş gücü ve zaman kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle üretim maliyeti artışı kaçınılmaz hale gelmektedir. Parça boyutun ölçülmesi için, geleneksel yöntemlerin pratikte uygulanması oldukça zordur. Eti Bor A.Ş. Bigadiç Madenleri İşletmeleri Müdürlüğüne bağlı, Değirmendere taş ocağında yapılan bu çalışma ile delme- patlatma sonrası oluşan yığın, fotoğraflanarak bilgisayar ortamında sayısallaştırılmıştır. Sayısallaştırma sonucu elde edilen veriler değerlendirilerek, parça boyutu ile delik düzeni arasında bağıntılar geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It is known that if the desired particle size is not properly, obtained it can lead to waste of time and manpower in open-pit mining. Therefore, increase in production costs is inevitable. The application of the traditional methods in practice for the determination of particle size is very difficult. In this study which is performed at Değirmendere quarry Etibor Eti Bor A.Ş. Bigadiç Madenleri İşletmeleri Müdürlüğü, the piles which occur after drilling and blasting, are photographed and then digitazed by computers. The data obtained after digitalization is used to develop the relationship between particle size and drilling patterns.