Evlilik öncesi eğitimin evlilik sürecine etkilerine ilişkin eğitici görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of educators' views on the effects of premarital education on marriage
  1. Tez No: 845453
  2. Yazar: İSMAİL YÜKSEKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Boşanma, Eğitici, Evlilik, Evlilik Öncesi Eğitim, Family, Divorce, Educator, Marriage, Premarital Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Evlilikte sorunlar ortaya çıktıktan ve problemler karmaşık hale geldikten sonra sorunları çözmek zorlaşmaktadır. Evlilikte yaşanan sorunların ve boşanmaların toplumsal ve ekonomik maliyeti düşünüldüğünde, aileye yönelik koruyucu, önleyici bakış açısını içeren politikaların oluşturulması bir çözüm yolu olarak öne çıkmaktadır.“Evlilik öncesi eğitim”, evlilikte yaşanan sorunlara karşı başta gelen çözüm yollarından birisi olarak görülmektedir. Evlilik öncesi eğitimin tarihsel geçmişine baktığımızda, ilk aşamada gelişmiş ülkeler başta olmak üzere çok sayıda ülkede boşanma oranlarındaki önemli artış dikkatleri evlilik ve aile kurumuna çekmiştir. Aile kurumuna olan ihtiyaç, evlilikleri güçlendirmek için çalışmalar yapılmasını, evlilik öncesi eğitimlere katılım için yasal düzenlemeler yapılmasını gündeme getirmiştir. Türkiye'de, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının evlilik öncesi eğitime yönelik kapsamlı çalışmaları görülmektedir. Bu araştırmanın katılımcılarını, aile eğiticiliği sertifikası almış, aktif olarak evlilik öncesi eğitim çalışmalarına katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görevli eğiticiler oluşturmuştur ve tez kapsamında Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve Konya illerinde görev yapan 52 eğiticiyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de evlilik öncesi eğitime yönelik az sayıda bilimsel çalışma bulunması nedeniyle, bu araştırmayla literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Bu araştırmanın amacı, eğiticilerin bakış açısıyla evlilik öncesi eğitimin gerekliliğini araştırmak, bu eğitimlerin içeriği, uygulanması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışma ve önerileri ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
After problems arise and become complex in marriage, it becomes difficult to solve them. Considering the social and economic costs of marital problems and divorce, it is necessary to establish protective and preventive policies for the family.“Premarital education”is seen as one of the leading solutions to problems in marriage. When we look at the history of premarital education, the significant increase in divorce rates in many countries, especially in developed countries, drew attention to the institution of marriage and family. The need for the institution of the family has brought on the agenda to conduct studies to strengthen marriages and to make legal arrangements for participation in premarital education. In Türkiye, the Ministry of Family and Social Services carries out comprehensive studies on premarital education. The participants of this research are the trainers who have certificates of family trainer and are working in the Ministry of Family and Social Services. Within the scope of the thesis, interviews were held with 52 trainers working in Ankara, Istanbul, Diyarbakır and Konya provinces. Since there are few scientific studies about premarital education in Türkiye, it is aimed to contribute to the scientific literature with this research. The goal of this research is to investigate the necessity of premarital education from the perspective of educators and to put forward studies and suggestions regarding the content, implementation and dissemination of these trainings.