Türkiye'de mikro kredi programları üzerine bir analiz
An analysis on micro credit programs in Turkey
  1. Tez No: 845452
  2. Yazar: TUĞBA YILMAZ ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA EKMEN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro kredi, yoksulluk, yoksullukla mücadele, mikro girişimci, gelir dağılımı eşitsizliği, Micro credit, poverty, fight against poverty, micro entrepreneur, income inequality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de“Mikro kredi”adıyla uygulanmakta olan programları incelenmeyi amaçlamaktadır. Mikro kredi uygulaması altında yer almamasına rağmen o içeriği taşıyan kredi uygulamaları da dikkate alınmıştır. Mikro kredinin temeli, dar gelirli insanların ihtiyaçlarını karşılayarak, onları üretime sevk eden minimal tutarlı kredilerin temin edilerek refah seviyelerinin artırılması sonucunda, dolaylı biçimde dar gelirli bireylerin de üretime katılmasını sağlamaktır. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi mikro kredide küçük ölçekli krediler verilmektedir ve en dikkat çeken özelliği,“Üretim aşamasına müdahil olmayı dileyen fakat yeterince sermayesi veya kredi çekme yeterliliği olmayan bireylere teminatsız kredi verimi sağlanmasıdır.”(İlalan, 2017: 53). Türkiye'de“mikro kredi”adı altında çok sayıda uygulama yer almakta, ancak uygulanan bu programlar incelendiğinde, bazı uygulamaların yoksulluk sınırının üstünde kalan insanları da hedef alan uygulamalar olduğu görülmektedir. Dar gelirli kesim için kredilendirme hedefli yapılan uygulamaların yöntem bakımından mikro kredinin temel yöntemlerine benzediği fakat bireylere verilen kredi miktarlarının ve kredinin verildiği kesimin tanım gereği mikro kredi uygulamalarına aykırı olduğu gözlemlenmiştir. Bu maksatla öncelikli olarak literatür taraması yapılmış, ilgili birey ve kuruluşlarının mikro kredi adı altındaki uygulamalarının analizi yapılarak bunların hangi hedef kitlelerinin beklentilerine cevap verebilecek mahiyet taşıdıkları tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilmesi beklenilen sonuç, Türkiye'de mikro kredi adı ile anılan bütün programların mikro kredinin temel amacına dayanmadığını göstermek, tanıma uyan ve uymayan“mikro kredi”uygulamalarının ayrımlarını, işlevselliklerini ve kredi uygulaması sonrasında oluşan farklara dikkat çekmektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the programs implemented under the name“Microcredit”in Turkey. Although it is not included under microcredit application, loan applications that contain that content have also been taken into consideration. The basis of microcredit is to indirectly enable low-income individuals to participate in production by meeting the needs of low-income people and increasing their welfare levels by providing minimal loans that encourage them to produce. As can be understood from this definition, small-scale loans are given in micro credit, and its most striking feature is that“unsecured loans are provided to individuals who wish to be involved in the production phase but do not have enough capital or the ability to take out a loan.”(İlalan, 2017: 53). There are many applications under the name of“micro credit”in Turkey, but when these programs are examined, it is seen that some applications target people above the poverty line. It has been observed that the practices aimed at providing loans for low-income segments are similar to the basic methods of microcredit in terms of method, but the loan amounts given to individuals and the segment to which the loan is given are, by definition, contrary to microcredit practices. For this purpose, first of all, a literature review was conducted, and the applications of the relevant individuals and organizations under the name of microcredit were analyzed and it was determined which target groups they could meet the expectations of. The expected result of the study is to show that not all programs called microcredit in Turkey are based on the main purpose of microcredit, and to draw attention to the distinctions, functionalities and differences that occur after the loan application of“microcredit”applications that fit and do not fit the definition.