Defensive systems against unmanned vehicles
İnsansız araçlara karşı savunma sistemleri
  1. Tez No: 845467
  2. Yazar: ALPEREN ZİYA SÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CANBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: İHA, insansız hava aracı, drone, sınıflandırma, iha saldırıları, tespit, etkisiz hale getirme, anti-drone sistemi, anti-iha sistemi, karşı iha sistemi, UAV, unmanned aerial vehicle, drone, classification, uav attacks, detecting, neutralizing, anti-drone system, anti-uav system, counter uav system
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsansız Hava Aracı (İHA), uzaktan kontrol edilebilen veya otonom hareket eden, üzerine faydalı yükler takılabilen hava araçlarıdır. Günümüzde İHA; keşif, gözetleme, bilimsel araştırma, yangınla mücadele, ziraat ve ormancılık, haberleşme, ticaret, bomba veya füzeli hava atakları ve sınırların korunması-kontrolü gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. İHA'ların uçaklara tercih edilmesinde uygun maliyetli olması, uçuştaki insan faktörünün az seviyede olması ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer kirlenme olan bölgelerde kullanılabilmesi etkin olmuştur. Bu avantajlarından dolayı İHA'ların kullanımının arttığı gözlemlenmiştir. Ancak bu artış ülkeler için tehdit olarak görülmeye başlamış ve bu nedenle de birçok ülke İHA'lara karşı savunma sistemi arayışına girmiştir. Bu sebeple tezimde çalışmaya konu olan askeri amaçlı kullanılan İHA'larla ilgili genel bilgilendirme yapılmış, saldırı amaçlı kullanılan İHA'ları etkisiz hale getirme yöntemleri ve onlara karşı kullanılan savunma sistemleri incelenmiştir. Tüm incelemelerin sonucunda mevcut İHA'lara karşı Savunma Yöntemlerine ek olarak Kamikaze Dronların kullanımı önerilmiştir. Kamikaze Dronların kullanımı, önerme sebepleri açıklanmıştır. Hedefe odaklanmış ve ölçülü güç kullanımını mümkün kılması, daha hassas ve özelleştirilebilir yaklaşım sunması, daha hızlı bir şekilde kullanılabilme yeteneği gibi avantajlardan dolayı Kamikaze Dronların kullanımı önerilmiştir. Hava Savunma Sistemlerinin tek olarak ele alınamayacağı gibi Kamikaze Dron kullanımıda tek olarak ele alınmamış ve konsept olarak yaklaşılmıştır. Sistemin çalışma prensibi bir algoritma yazılarak anlatılmıştır. Tüm bu bilgiler ışığında tehdit olan İHA'lara karşı Kamikaze Dronların kullanımının büyük bir güç çarpanı olabileceği değerlendirilmektedir. Sonuca bakılacak olursa gelişen İHA sistemlerinin ülkelere karşı tehdit olarak kullanılmasının artacağı, bu kapsamda İHA'lara karşı kullanılan savunma sistemlerinin geliştirilmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Unmanned Aerial Vehicles are aerial vehicles that can be remotely controlled or act autonomously and that can be fitted with payloads. Today, UAVs are used in many different areas such as reconnaissance, surveillance, scientific research, firefighting, agriculture and forestry, communication, trade, bomb or missile air attacks and border protection-control. The fact that UAVs are preferred over airplanes are cost effective, have a low level of human factor in flight and can be used in areas with chemical, biological, radiological and nuclear contamination. Due to these advantages, it has been observed that the use of UAVs has increased. However, this increase has begun to be seen as a threat to countries; threfore, many countries have sought a defense system against UAVs. For this reason, in my thesis, general information about the UAVs used for military purposes, which is the subject of the study, was given, the methods of neutralizing the UAVs used for offensive purposes and the defense systems used against them were examined. In the conclusion of all the analyses, in addition to Defense Mechanisms against existing UAVs, the use of Kamikaze Drones has been recommended. The reasons for proposing the use of Kamikaze Drones have been elucidated. Their advantages, such as enabling focused and proportional use of force, providing a more precise and customizable approach, and the ability to be deployed more swiftly, contribute to the recommendation for the use of Kamikaze Drones. It is emphasized that both Air Defense Systems and the use of Kamikaze Drones should not be considered in isolation, but rather approached as a conceptual whole. The operational principle of the system has been explained through the formulation of an algorithm. In light of all this information, the utilization of Drones against threatening UAVs is considered to be a significant force multiplier. Looking at the conclusion, it is assessed that the threat posed by evolving UAV systems being used against nations will increase, underscoring the necessity to enhance defense systems against UAVs in this context.