Inflicting/self-inflicted pain: Representations of masochistic violence in in-yer-face theatre
Acı çekme/çektirme: Suratına tiyatroda mazoşistik şiddetin temsilleri
- Tez No: 845564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sarah Kane, Anthony Neilson, Philip Ridley, suratına tiyatro, mazoşizm, Sarah Kane, Anthony Neilson, Philip Ridley, in-yer-face theatre, masochism
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışma İngiliz oyun yazarları Sarah Kane, Anthony Neilson ve Philip Ridley'in seçilmiş oyunlarını psikanalitik bir kavram olan mazoşizm çerçevesinde incelemektedir. Bu bağlamda bu tez, Richard von Krafft-Ebing, Sigmund Freud ve Gilles Deleuze gibi farklı teorisyenlerin farklı yaklaşımlarını analiz ederek mazoşizmin gelişiminin ve evriminin izini sürmektedir. Birinci bölümde, tez kapsamındaki tartışmanın temelini oluşturan mazoşizm teorisi ele alınmıştır. Bir tür cinsel sapkınlık olarak ortaya çıkan bu olgu, fiziksel boyutu aşarak ruhsal gelişimin, kimlik inşası gibi aşamalarını etkileyen bir parçasına dönüşmektedir. İkinci bölümde suratına tiyatronun incelemesi yapılacak ve bu on yılda yazılan oyunların önemi ve tiyatroda küresel şiddete karşı direnişe öncülük eden oyun yazarları tartışılacaktır. Üçüncü bölüm, Kane'in Blasted adlı oyununun incelenmesi ve oyundaki karakterlerin güvenliğe ulaşmasını sağlayan fiziksel mazoşizmin temsillerinin incelenmesiyle başlamaktadır. Bölüm, bir çiftin çocuklarını kaybetmenin travmasıyla baş etmeye çalıştığı Neilson'ın skandal oyunu Stitching ile de devam etmektedir. Her ne kadar bir aşk romanı gibi görünse de oyun, arzu, sapkınlık, fantezi ve aşağılanma gibi kavramları sorgulayan şaşkınlık uyandırıcı bir gelişmeyle izleyiciyi/okuyucuyu şok etmektedir. Bölümün son oyunu, karakterlerin mazoşist eğilimlerinde hafızanın önemli bir rol oynadığı Ridley'nin Mercury Fur oyunudur. Dördüncü bölümde mazoşizmin karakterlerin psikolojisi üzerinde işleyen farklı bir boyutuna odaklanılıyor. Kane'in Phaedra's Love oyununun incelenmesiyle başlamaktadır. Çalışmanın bu kısmında, karakterlerin psikolojik mazoşizminin etkisi ve bunu toplumsal baskıya karşı bir direniş biçimi olarak nasıl kullandıkları incelemektedir. Bölümün ikinci oyunu Neilson'ın yazmış olduğu Normal oyunudur. Oyun, bir seri katil ile onu savunması gereken bir avukat arasındaki etkileşimin öyküsünü anlatıyor. Bölümün son oyunu Ridley'in tek perde yazılmış olan Vincent River oyununu ele alır. Oyun yazarı eşcinsellik, hafıza ve aile konularını derinlemesine incelemekte ve iki başkarakter aracılığıyla psikolojik mazoşizmin inkâr ve ihmal kavramları üzerinden yansımasını araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines selected plays written by British playwrights, Sarah Kane, Anthony Neilson, and Philip Ridley in the framework of a psychoanalytic concept, masochism. In this respect, this dissertation traces the development and evolution of masochism through analysing different approaches from different theorists such as Richard von Krafft-Ebing, Sigmund Freud, and Gilles Deleuze. The first chapter covers the theory of masochism which constitutes the ground of discussion within this dissertation. Emerging as a form of sexual perversion, the phenomenon transcends its physical dimension and transforms into a part of psychic development that influences phases such identity construction. Second chapter will delve into the survey of in-yerface theatre and discuss the importance of the plays written in that decade and the playwrights who pioneered for a revolt against global violence in theatre. Third chapter begins with the examination of Kane's Blasted and the representations of physical masochism through which the characters in the play reach safety. It continues with Neilson's scandalous play, Stitching, where a couple try to cope with the trauma of losing their baby. Although it sounds like a romance, the play shocks the audience/reader with its sensational twist that question notions like desire, perversion, fantasy, and humiliation. Last play in the chapter is Ridley's Mercury Fur in which memory plays a significant role in the masochistic tendencies of the characters. Fourth chapter focuses on a different dimension of masochism which operates on the psychology on the characters. It begins with the scrutiny of Kane's Phaedra's Love that analyses the effect of psychological masochism of the characters and how they utilize it as a form of resistance against social pressure. Second play of the chapter is Neilson's Normal. The play tells the story of interaction between a serial killer and a lawyer who is supposed to defend him. Last play of the chapter is Ridley's one act play Vincent River. The playwright delves into matters of homosexuality, memory, and family through which two protagonists indicates the reflection of psychological masochism through denial and negligence.