Repairability at the forefront an exploration of Turkish tech company strategies on the EU Right to Repair Directive
Türkiye'deki tüketici elektroniği üreticilerinin tamir edilebilirlik ve AB Tamir Hakkı Yasa Tasarısı kapsamındaki stratejilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 845599
  2. Yazar: ERENCAN BAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM TÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tamir Edilebilirlik İndeksi, Tüketici Elektroniği, Tamir Hakkı, Elektronik Atık, Repairability Index, Consumer Electronics, Right to Repair, Electronic Waste
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez, Türk şirketlerinin AB Onarım Hakkı Direktifi doğrultusunda ürünlerinin 'tamir edilebilirliği' konusundaki hazırlıklarını araştırmayı amaçlamaktadır. Özellikle odaklanılan konu, küresel çapta artan elektronik atıklar ve tüketicilerin daha uzun ömürlü cihazlara yönelik talepleri ile ilgili olarak şirketlerin mevcut eylem ve stratejilerinin incelenmesidir. Bu amaçla durum çalışması yaklaşımı kullanılarak Türkiye'de tüketici elektroniği ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren üç firmanın temsilcileriyle AB Onarım Hakkı Direktifi çerçevesinde görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca çeşitli şirket raporlarından, sektör belgelerinden ve konuyla ilgili sınırlı sayıda araştırmadan ek bilgiler elde edilmiştir. Veri setinin analizi sonucunda, şirketler arasında yeni mevzuat çalışmalarına uyum konusunda genel bir eğilim olduğu belirlenmiştir. Ürünlerin onarılabilirliği konusunda alınan önlemler de bu firmaların gittiği yönün önemli bir göstergesi olmuştur. Bulgular aynı zamanda Türk şirketlerinin tamir edilebilirlik standartlarını benimseme konusunda karşılaştıkları bazı zorluklara da işaret etmiştir. Bu araştırmanın sonuçları, olası gelecek senaryolarını ve çeşitli çıkarımları ortaya koymaktadır. Bu çalışmadan çıkan sonuçlar, Türkiye'deki tüketici elektroniği firmalarının 'Tamir Hakkı'na ilişkin aldıkları önlemler konusunda bir yol haritası oluşturma potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the preparedness of Turkish companies concerning the 'repairability' of their products within the framework of the EU Right to Repair Directive. The specific focus was on examining the current actions and strategies of companies regarding the increasing amount of electronic waste globally and the demand from customers for longer-lasting devices. For this purpose, a case study approach was used, conducting interviews with representatives from three companies in the consumer electronics and white goods sectors in Türkiye regarding the EU Right to Repair Directive. Additional insights were obtained from various company reports, sector documents, and the limited amount of research on the topic. The analysis of the dataset reveals a general inclination among the companies to comply with new legislative efforts. Measures taken regarding the repairability of products also serve as significant indicators of the direction these companies are taking. The findings also hint at some tensions challenging Turkish companies in adopting repairability standards. The results of this research reveal possible future scenarios and various implications. The conclusions drawn from this study have the potential to provide a roadmap concerning the measures taken by consumer electronics companies in Türkiye regarding the 'Right to Repair.'