2000'ler dönemi Türk hikâyesine panoramik bakışlar
Panoramic views of the Turkish story in the 2000's
- Tez No: 845603
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMETTİN TURİNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 2000'ler, Postmodern, Hikâye, Anlatıcı Karakter, Bakış Açısı, Millenium, Postmodern, Story, Narrator Chracter, Point of view
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Türk edebiyatında 1980 darbesiyle birlikte kendi kabuğuna çekilen hikâye türünün, doksanların ikinci yarısından itibaren bazı açılımlara sahne olduğu dikkati çekmektedir. Doksanlardan günümüze uzanan süreçte özellikle de 2000'lerde hikâye alanında büyük değişmelerin yaşandığı, alan üzerinde çalışan hemen her eleştirmenin ortak kanaatidir. Nitekim“hikâye patlaması”ile Türk hikâyeciliğinde yepyeni bir döneme girilir. 2000'lerde yaşanan hikâye bolluğunu ve hikâyelerdeki değişimi, tek bir etkenle izah etmek yeterli değildir. Dolayısıyla 2000'ler dönemi Türk hikâyesi üzerine, önceki çalışmalardan daha kapsamlı bir okuma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan çalışmada 2000'li yıllarda önemli hikâye ödüllerini kazanan, hikâye dergilerinde yetişen ve ilgili türün gelişimine eleştirel çalışmalarıyla da katkıda bulunan hikâyecilerin eserleri üzerinde durulması uygun görüldü. 2000'ler hikâyesinin ruhunu temsil ettiği düşünülen on iki hikâyecinin eserlerine, anlatıcı hikâye karakterlerinin bakış açısı merkeze alınarak bir değerlendirme gerçekleştirildi. Ayrıca dönem içinde yaygın olan postmodern hikâye yönelimlerinin bütünlükçü bir bakış ile tespiti hedeflendi. Böylelikle, 2000'li yıllardaki hikâye atmosferinin ve ortak hikâye yönelimlerinin toplu bir panoraması çizildi.
Özet (Çeviri)
It is noteworthy that the story genre, which retreated into its shell with the coup of 1980 in Turkish literature, has been the scene of some expansions since the second half of the nineties. It is the common opinion of almost every critic who has worked on the field where there have been big explosions in the field of storytelling in the period extending from the nineties to the present, especially in the 2000's. As a matter of fact, a new era is being entered in Turkish storytelling with the“story explosion”. it is not enough to explain the abundance of stories experienced in the 2000s and the change in stories with a single factor. Therefore, there is a need to do a deeper reading on the story of the 2000's than previous studies. In the study, it was deemed appropriate to focus on the works of storytellers who won important story awards in the 2000's, grew up in story magazines and contributed to the development of the related genre with their critical studies. A reading was held for the works of ten storytellers, who are considered to represent the spirit of the 2000's story, by taking the point of view of the narrator character to the center. In addition, it was aimed to identify the postmodern story orientations that were widespread during the period with a holistic view. Thus, a collective panorama of the story atmosphere and common story orientations in the 2000's was drawn.