Bazı bitki türlerinin antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
The Investigation of antimicrobial effect of some plant species
  1. Tez No: 84561
  2. Yazar: ÇİĞDEM TATÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOLMAZ ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tribulus terrestris, Teucrium chamaedrys, Ononis spinosa, Plantago major, Sambucus ebulus, Capsella bursa-pastoris, antimikrobiyal aktivite, Tribulus terrestris, Teucrium chamaedrys, Ononis spinosa, Plantago major, Sambucus ebulus, Capsella bursa-pastoris, antimicrobial effect
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Bu çalışmada yurdumuzda doğal olarak yetişen Capsella bursa-pastoris (Çobançantası), Tribulus terrestris (Demirdikeni), Ononis spinosa (Kayışkıran), Teucrium chamaedrys (Kısamahmut), Sambucus ebulus (Mürver çiçeği ve yaprağı), ve Plantago major (Sinirotu) olmak üzere toplam 6 tür bitkinin etanol, kloroform ve hekzan kullanılarak elde edilen ekstraktlannm antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Bitki ekstraktlannm antimikrobiyal etkisi Agar-Jel Difüzyon ve Disk Difüzyon metodlanna göre Staphylococcus aureus ATCC 28212, Streptococcus faecal is ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Shigella sonnei ATCC 25931, Proteus mirabilis ATCC 7002 bakterileri ve Candida albicans ATCC 60153 mayası üzerinde test edilmiştir. Araştırma sonucunda; Teucrium chamaedrys' in, Sambucus ebulus çiçeğinin ve Plantago major'ün etanol ile, Capsella bursa-pastoris' in,Tribulus terrestris'in kloroform ile, Capsella bursa-pastoris' in, Tribulus terrestris'in, Sambucus ebulus çiçeğinin ve Plantago major'ün hekzan ile hazırlanan esktraktlannın Staphylococcus aureus ATCC 28212 susunun üremesini inhibe ettiği tespit edilmiştir. Plantago major'ün hekzan ile hazırlanan ekstraktının Streptococcus faecal is ATCC 29212 susunun üremesini inhibe ettiği belirlenmiştir. Tribulus terrestris'in hekzan ile hazırlanan ekstraktının Escherichia coli ATCC 25922, Shigelle sonnei ATCC 25921 ve Candida albicans ATCC 60153 suşlan üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Teucrium chamaedrys'in ve Plantago major'ün etanol ile hazırlanan ekstraktlannm Proteus mirabilis ATCC 7002 susunun üremesini inhibe ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study the antimicrobial activities of six kinds of plant; Capsella bursa-pastoris, Tribulus terrestris, Ononis spinosa, Teucrium chamaedrys, Sambucus ebulus and Plantago major L. which grow naturally in our country, with extracts derived from ethanol, chloroform and hexane have been investigated against some bacteria and fungi. The antimicrobial activity of plant extracts were tested on Staphylococcus aureus ATCC 28212, Streptococcus faecal is ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Shigella sonnei ATCC 25931, Proteus mirabilis ATCC 7002 bacteria and Candida albicans ATCC 60153 fungi using Agar-Gel Diffusion and Disk Diffusion Method. As a result, it has been observed that the growth of Staphylococcus aureus ATCC 28212 have been inhibited by the ethanol extracts of Teucrium chamaedrys, Sambucus ebulus (flower), Plantago major L. and the chloroform extracts of Capsella bursa- pastoris, Tribulus terrestris and the hexane extracts of Capsella bursa-pastoris, Tribulus terrestris, Sambucus ebulus (flower), Plantago major L. The growth of Streptococcus faecalis ATCC 29212 have been inhibited by the hexane extract of Plantago major L. The growth of Escherichia coli ATCC 25922, Shigella sonnei ATCC 25931 and Candida albicans ATCC 60153 have been inhibited by the hexane extract of Tribulus terrestris. The ethanol extracts of Teucrium chamaedrys and Plantago major L. had antibacterial activity against Proteus mirabilis ATCC 7002.