Umbelliferae familyasına ait bazı bitki türlerinin uçucu yağlarının antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
Antimicrobial activity of essential oils from some umbelliferae species
- Tez No: 119769
- Danışmanlar: PROF.DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: MİK, Umbelliferae, Antimikrobial, Biyootografi, Ames, MIC, Umbelliferae, Antimicrobial, Bioautography, Ames
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UMBELLIFERAE FAMİLYASINA AİT BAZI BİTKİ TÜRLERİNİN UÇUCU YAĞLARININ ANTİMİKROBİYAL AKTİ VİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI Gökalp İŞCAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2002, 93 Sayfa Bu tezde Umbelliferae Familyasına ait çeşitli bitki türlerinin uçucu yağlarının farklı yöntemler kullanılarak, seçilen mikroorganizmalara karşı olan antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Mikrodilüsyon Broth yöntemi ile kullanılan uçucu yağların bakterilere karşı olan minimum inhibe edici konsantrasyonları (MİK) belirlenirken, biyootografı metodu kullanılarak aktiviteden sorumlu olan uçucu yağ bileşenleri ortaya çıkarılmıştır. Kullanılan uçucu yağlar genel olarak insan patojenlerine karşı orta derecede antimikrobiyal etki gösterirken, bitki patojenlerine karşı oldukça güçlü antimikrobiyal etki göstermişlerdir. Ayrıca kuvvetli antimikrobiyal etkiye sahip 2 uçucu yağın mutajenik etkileri Ames Salmonella/Mutajenite testi ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF ESSENTIAL OILS FROM SOME UMBELLIFERAE SPECIES Gökalp İŞCAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2002, 93 Pages In this thesis, some plants specimens's volatile oils from Umbelliferae Family have been investigated against certain microorganisms using various antimicrobial screening methods. Using Microdilution Broth method, MIC values were determined, whereas the essential oils compounds which are responsible for the bioactivity were determined by bioautography technique. The volatile oils showed moderate antimicrobial activity against human pathogenic bacteria, on the other hand, they showed strong activity against plant pathogenic bacteria. None of the essential oil showed antifungal activity against filamentous fungi. Furthermore, the mutagenic effects of two essential oils with strongest antimicrobial activity have been investigated by the Ames 5a//MO«e//a/Mutagenicity assay.