Semptomatik ve asemptomatik karotis darlığı nedeniyle stent takılan hastalarda rekürren inme risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors for recurrent stroke in patients undergoing stenting for symptomatic and asymptomatic carotid stenosis
- Tez No: 845630
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP BAYDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Karotis Stent, Rekürren İnme, Risk Faktör, Carotid Stent, Recurrent Stroke, Risk Factor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Karotis stenozu, ipsilateral karotis arter bölgesinde artmış iskemik inme riski ile ilişkilidir ve tüm geçici iskemik atakların ve iskemik inmelerin %10-20'sini oluşturur. Karotis revaskülarizasyon seçenekleri ise karotis endarterektomi veya karotis arter stentlemeyi içerir. Bu çalışmanın amacı semptomatik ve asemptomatik karotis darlığı nedeniyle stent takılan hastalarda rekürren inme sıklığını değerlendirmek ve rekürren inme risk faktörlerini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya Erciyes Üniversitesi nöroloji ve nöroradyoloji bölümüne başvurarak Ocak 2016- Nisan 2023 tarihleri arasında karotis stentleme yapılan 18 yaş üstü 330 hasta dahil edilmiştir. Sistemimizde kayıtlı olan bu hastaların fakültemiz sisteminde ve e-nabızda bulunan görüntüleri taranmıştır ve stentleme sonrası inme geçirip geçirmediği sorgulanmıştır. İnme geçirdiği tespit edilen hastaların oranı ve bu hastaların risk faktörleri gözden geçirilmiştir. Bulgular: Karotis revaskülarizasyonu yapılan 330 hastanın 35'inde sonraki dönemde rekürren inme gelişmiştir. Hipertansiyon açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0.453). İnme geçiren grupta diyabet sıklığı anlamlı olarak yüksek izlenmiştir (p=0.023). Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde diyabeti olan hastaların rekürren inme gelişme riski durumu diyabeti olmayan hastalara göre 2.27 (%95 GA: 1.10-4.68) kat daha fazladır (p=0.026). Geçirilmiş inme öyküsü olan hastaların rekürren inme gelişme riski geçirilmiş inme öyküsü olmayan hastalara göre 2.25 (%95 GA: 1.02-4.96) kat daha fazla bulunmuştur (p=0.045). Sonuç: Karotis stent tedavisi rekürren inmeden korunmak için tedavi seçeneği olmaya devam etmektedir. Diyabeti ve geçirilmiş inme öyküsü olan hastalarda rekürrens riskinin yüksek olması nedeniyle bu hastaların yakın takip edilmesi ve antiagregan ve hiperlipidemi tedavisinin düzenli takibi ile rekürren inmenin azalmasına katkı sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Carotid stenosis is associated with an increased risk of ischemic stroke in the ipsilateral carotid artery territory and accounts for 10-20% of all transient ischemic attacks and ischemic strokes. Carotid revascularization options include carotid endarterectomy or carotid artery stenting. The aim of this study was to evaluate the frequency of recurrent stroke in patients with symptomatic and asymptomatic carotid stenosis and to assess the risk factors for recurrent stroke. Materials (Patients) and Methods: This study included 330 patients over 18 years of age who applied to Erciyes University neurology and neuroradiology departments and underwent carotid stenting between January 2016 and April 2023. The images of these patients, who were registered in our system, were scanned in our faculty system and e-pulse, and it was questioned whether they had a stroke after stenting. The proportion of patients who were found to have had a stroke and the risk factors of these patients were reviewed. Results: Of 330 patients who underwent carotid revascularization, 35 developed recurrent stroke in the subsequent period. There was no statistically significant difference between the groups in terms of hypertension (p=0.453). The frequency of diabetes was significantly higher in the stroke group (p=0.023). In univariate logistic regression analysis, the risk of recurrent stroke in patients with diabetes was 2.27 (95% CI: 1.10-4.68) times higher than in patients without diabetes (p=0.026). The risk of recurrent stroke in patients with a history of previous stroke was 2.25 (95% CI: 1.02-4.96) times higher than in patients without a history of previous stroke (p=0.045). Conclusion: Carotid stenting remains a treatment option to prevent recurrent stroke. Since the risk of recurrence is high in patients with diabetes and a history of previous stroke, close follow-up of these patients and regular monitoring of antiaggregant and hyperlipidemia treatment may contribute to the reduction of recurrent stroke.