Yeni karbazit türevlerinin sentezi ve geçiş metalleri ile komplekslerinin termodinamik fonksiyonlarının incelenmesi
The Synthesis of new carbazide derivatives and the determination of thermodynamic functions of the transition metal complexes with this derivatives
- Tez No: 84564
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TEVFİK ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Semikarbazit, Tiyosemikarbazit, Potansiyometrik titrasyon, Irving-Rossotti Metodu, Bjerrum Metodu, Kararlılık sabiti, Termodinamik, Semicarbazide, Thiosemicarbazide, Potentiometric titration, Irving- Rossotti Method, Bjerrum Method, Stability constand, Thermodynamic IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Doktora Tezi YENİ KARBAZİT TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE GEÇİŞ METALLERİ İLE KOMPLEKSLERİNİN TERMODİNAMİK FONKSİYONLARININ İNCELENMESİ Sabri ALP AYDIN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Tevfîk AT ALAY 1999, Sayfa: 72 Jüri: Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Muammer CANEL Doç. Dr. Tevfık ATALAY Doç. Dr. Mustafa ERSÖZ Doç. Dr. Mustafa YİĞİTOĞLU Bu çalışmada l-(2,4-dinitrofenil)-4-fenil semikarbazit (DSK), l-(2,4-dinitrofenil)-4- fenil tiyosemikarbazit (DTSK), 4-fenil-l-[4-(triflorometil)fenil] semi-karbazit (FSK) ve 4- fenil-l-[4-(triflorometil)fenil] tiyosemikarbazit (FTSK) ilk defa sentezlendi ve metal kompleksleri hazırlandı. DSK'nın Cu(II), Ni(II), Co(II), Zn(II) ve Cd(II) metalleri ile, DTSK ve FTSK'nın Cu(II) hariç diğer metaller ile oluşturdukları 1 : 1 komplekslerinin termodinamik parametreleri 60:40 dioksan-su ortamında Bjerrum-Calvin pH titrasyon tekniği kullanılarak hesaplandı. Proton-ligand, logKf, ve metal-ligand, logK, kararlılık sabitleri hem Bjerrum'un hem de Irving-Rossotti'nin hesaplama metodlarına göre hesaplandı ve sonuçlar karşılaştırıldı. Her iki metodla bulunan değerlerin birbiriyle uyum içinde olduğu görüldü. Her bir sıcaklık için logK ile iyon şiddeti arasında çizilen lineer doğruların sıfır iyonik şiddete ekstrapole edilmesiyle termodinamik kararlılık sabitleri, logK°, bulundu. Her bir metal-ligand sistemi için logK° ile l/T arasında çizilen lineer doğrunun eğiminden AH° ve logK° eksenini kesim noktasından da AS0 değerleri hesaplandı. AG°=-2.3031ogK° eşitliğinden de AG° değerleri hesaplandı. Ayrıca proton-ligand sistemlerine ait termodinamik parametreler de benzer şekilde hesaplandı. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; semikarbazitlerin proton-ligand ve metal- ligand kararlılık sabitlerinin tiyosemikarbazitlerinkinden daha büyük olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT P.h.D. Thesis THE SYNTHESIS OF NEW CARBAZIDE DERIVATIVES AND THE DETERMINATION OF THERMODYNAMIC FUNCTIONS OF THE TRANSITION METAL COMPLEXES WITH THIS DERIVATIVES Sabri ALP AYDIN Selçuk University Graduate School of Natural and Appliad Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tevfik ATALAY 1999, Page: 72 Jury: Prof. Dr. Salih YILDIZ Prof. Dr. Muammer CANEL Assoc. Prof. Dr. Tevfik ATALAY Assoc. Prof. Dr. Mustafa ERSÖZ Assoc. Prof. Dr. Mustafa Yİ?İTO?LU In this study, firstly l-(2,4-dinitrophenyl)-4-phenyl semicarbazide (DSC), l-(2,4- dinitrophenyll)-4-phenyl thiosemicarbazide (DTSC), 4-phenyl-l-[4-(trifluoromethyl)phenyl] semicarbazide (PSC) and 4-phenyl-l-[4-(trifluoromethyl) phenyl] thiosemicarbazide (PTSC) have been synthesized and their metal complexes were prepared. The thermodynamic parameters for the 1:1 complexes of DSC with Cu(II), Ni(II), Co(II), Zn(II) and Cd(II), and 1:1 complexes of DTSC and PTSC with all those metals except Cu(II) have been calculated by the Bjerrum-Calwin pH method in the 60:40 dioxane-water medium. Proton-ligand, log K|*, and metal-ligand, logK, stability constants have been calculated by both Irving-Rossotti and Bjerrum methods and the results were compared. The results obtained from both methods are in good agreement with each other. For every temperature, thermodynamic stability constants, logK°, have been determined from the graph of logK versus ionic strength by extrapolating the lines at zero ionic strength. The graph of logK° versus 1/T was drawn, AH° values from the slope and AS0 values from the intercept have been calculated for each metal-ligand system. AG° values have been calculated from the equation, AG°=-2.303 logK0. Furthermore, thermodynamic parameters that on belong to proton-ligand system, have been calculated in the same way. According to the results obtained from this study, it has been determined that proton-ligand and metal-ligand stabilitiy constants of semicarbazides are bigger than the stability constants of thiosemicarbazides.