Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin pekiştireç kullanım düzeyleri
Reinforcer usage levels of religious culture and ethics teachers
  1. Tez No: 845642
  2. Yazar: CUNDULLAH MUHAMMED DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Pekiştireç, Pekiştirme, Davranış Değişikliği, Religious Culture and Ethics, Reinforcer, Reinforcement, Behavior Change
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) öğretmenlerinin pekiştireç kullanım düzeylerini tespit etmek amaçlanmıştır. Aynı zamanda pekiştirme uygulamalarının öğrencide istenilen davranış değişikliğini oluşturmadaki rolü ve önemini belirtmek hedeflenmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini; 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Malatya ili merkez ilçeleri olan Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerindeki resmi ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 613 DKAB öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma evreni üzerinden tesadüfi örneklem seçimiyle belirlenmiş 323 DKAB öğretmeni ise, örneklem grubunu oluşturmaktadır. Bu çalışma nicel bir araştırma olup, araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma kapsamında DKAB öğretmenlerinin pekiştireç kullanım düzeylerini tespit etmek için Özcan (1998) tarafından geliştirilen ''Pekiştireç Kullanmayla İlgili Tutum Ölçeği (PKİTÖ)'' kullanılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için istatiksel analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. Katılımcıların bazı bağımsız değişkenlere (cinsiyet, medeni durum, okul türü, eğitim durumu, yaş, hizmet süresi) göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek üzere, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre DKAB öğretmenlerinin pekiştireç kullanım düzeyleri yüksektir. DKAB öğretmenlerinin pekiştireç kullanım düzeylerinde ''cinsiyet'' değişkeni açısından anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bu farklılaşma kadın öğretmenlerin lehinedir. Pekiştireç kullanım düzeylerinde ''medeni durum'' değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. ''Okul türü'' değişkeni açısından anlamlı bir farklılık görülmüştür. İlkokul öğretmenlerinin pekiştireç kullanım düzeylerinin ortaokul öğretmenlerine göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. ''Eğitim durumu'' değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır ''Yaş'' değişkeni açısından anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. 41 yaş ve üzeri öğretmenlerin pekiştireç kullanım düzeyleri daha yüksek çıkmıştır. ''Hizmet süresi'' değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmanın sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular doğrultusunda çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to determine the Religious Culture and Ethics teachers' reinforcer usage levels. At the same time, it is aimed to indicate the role and importance of reinforcement practices in creating the desired behavioral change in the student. The study consists of 613 Religious Culture and Ethics teachers working in official primary and secondary schools in Battalgazi and Yeşilyurt districts which are the central districts of Malatya province in the 2023-2024 academic year. 323 Religious Culture and Ethics teachers who are determined by random sampling from the study population, constitute the sample group. This study is a quantitative research and the general screening model was used in the research. Within the scope of the research, the ''Attitude Scale on Reinforcement Use'' developed by Özcan (1998) was used to determine the reinforcer usage levels of Religious Culture and Ethics teachers. As the data shows the normal distribution, parametric tests were used in statistical analyses. Independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were conducted to determine whether the participants showed significant differences according to some independent variables (gender, marital status, school type, educational status, age, length of service). According to the findings of the research, Reinforcement usage levels of Religious Culture and Ethics teachers are high. It was determined that there was an important difference in the reinforcer usage levels of Religious Culture and Ethics teachers in terms of the ''gender'' variable. This differentiation is in favor of male teachers. It was not found that there was significant difference in reinforcer use levels in terms of the ''marital status'' variable. A significant difference was observed in terms of the ''school type'' variable. It was determined that primary school teachers' reinforcement usage levels were higher than secondary school teachers. No significant difference was found in terms of the ''Educational status'' variable, but a significant difference emerged in terms of the ''Age'' variable. Reinforcement usage levels of teachers aged 41 and over were higher. There was no significant difference in terms of the ''duration of service''variable. In the conclusion section of the research, various suggestions were developed in line with the findings.