İnferior vena cava çapının subkostal, anterior transhepatik ve koronal düzlemdeki ultrasonografik ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of ultrasonographic measurements of the inferior vena cava diameter in subcostal, anterior transhepatic and coronal planes
- Tez No: 845660
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET BİLDİK, DOÇ. DR. MEHMET ALİ ASLANER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnferior vena cava, ultrasound, subkostal, anterior transhepatik, koronal, Inferior vena cava, ultrasound, subcostal, anterior transhepatic, coronal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve Amaç: Kritik hastalarda volüm durumunun tespiti ve tedavinin izleminde inferior vena cavanın (IVC) ultrasound (USG) ile görüntülenmesi günümüzde sık kullanılan bir yöntemdir. IVC'nin USG ile görüntülemesinde standart olarak subkostal pencere tercih edilmektedir. Bu çalışmada subkostal pencere ile anterior transhepatik ve koronal pencereler arasında bir korelasyon olup olmadığını, her üç pencerenin de birbiri yerine kullanılıp kullanılamayacağını saptamayı amaçladık. Yöntem: Bu prospektif, metodolojik çalışmaya, acil servise başvurup intravasküler volüm durumunun USG aracılığıyla değerlendirilmesi amaçlanan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. İki acil tıp asistanı tarafından hastalara yatak başında her üç pencereden IVC USG'si uygulanmıştır. Elde edilen görüntüler, bir öğretim görevlisi ile değerlendirilip, IVC statik ve dinamik parametreleri, görüntülerdeki kriterlerin sayısı ve görüntüleme süreleri tespit edilmiştir. Bu verilerden yola çıkarak sınıf içi korelasyon katsayıları hesaplanmış, Bland-Altman testleri uygulanmıştır. Bulgular: Dışlama kriterlerinin ardından 219 hasta çalışmaya dahil edildi. %47'si kadın olan katılımcıların ortalama yaşı 59.45±20.67 ve BMI 24.99±4.87 olarak bulundu. Katılımcılarda statik parametreler olan IVCmaksimum-minimum çap ve dinamik parametreler olan kollapsibilite indeksi (cIVC) ve distansibilite indeksinde (dIVC) aralarında yüksek düzeyde pozitif yönlü istatistiksel anlamlı korelasyon ve uyum saptandı. Hastaların BMI, yaş ve cinsiyetleri arasında her üç pencerede de yüksek düzeyde pozitif yönlü istatistiksel anlamlı korelasyon ve uyum olduğu görüldü. Uygulayıcıların ideal görüntüye ulaşman süreleri açısından her üç pencere için istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmada, subkostal, anterior transhepatik ve koronal pencerelerden elde edilen IVC USG görüntülerinin birbiriyle istatistiksel anlamlı yüksek düzeyde pozitif korelasyon gösterdiğini bulduk. Bu çalışma, Acil Servis'te subkostal pencereden görüntüleme yapılamayacak hastalarda anterior transhepatik ve koronal pencereden görüntülemenin de etkin alternatifi olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir. Aynı zamanda her üç pencereyi aynı anda karşılaştıran ve her üç pencereden ideal görüntüleme için kriter oluşturulan ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Background: In critically ill patients, assessing volume status and monitoring treatment using ultrasonography (USG) of the inferior vena cava (IVC) has become a commonly employed method. The subcostal window is typically preferred as the standard approach for imaging the IVC with USG. This study aims to determine whether there is a correlation between the subcostal window and the anterior transhepatic and coronal windows, and to ascertain if all three windows can be interchangeably used. Method: This prospective, methodological study included patients who presented to the emergency department and were intended to have their intravascular volume status evaluated via USG. Two emergency medicine residents performed IVC USG from all three windows at the bedside. The obtained images were evaluated with a faculty member, and IVC static and dynamic parameters, the number of criteria in the images, and imaging durations were determined. Based on these data, intra-class correlation coefficients were calculated, and Bland-Altman tests were applied. Results: After applying exclusion criteria, 219 patients were included in the study. The participants, 47% of whom were female, had an average age of 59.45±20.67 and a BMI of 24.99±4.87. High-level positive directional statistically significant correlation and agreement were found among the static parameters (maximum-minimum IVC diameter) and dynamic parameters (collapsibility index [cIVC] and distensibility index [dIVC]). A high-level positive directional statistically significant correlation and agreement were also observed among patients' BMI, age, and gender across all three windows. No statistically significant difference was found in the duration it took practitioners to achieve an ideal image for each of the three windows. Conclusion: In this study, we found that IVC USG images obtained from subcostal, anterior transhepatic, and coronal windows exhibit a statistically significant high level of positive correlation with each other. This study suggests that imaging from the anterior transhepatic and coronal windows can be effectively used as alternatives in the Emergency Department when imaging from the subcostal window is not feasible. Additionally, it is the first study to compare all three windows simultaneously and to establish criteria for ideal imaging from each window.