Fonksiyon grafiklerine yönelik TGAD'ye dayalı teknoloji destekli öğrenme ortamının tasarlanması, uygulanması ve grafik okuryazarlık becerilerine etkisinin incelenmesi
Design and implementation of a technology supported learning environment based on POEE for function graphics and investigation of its effect on graphic literacy skills
- Tez No: 845695
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL KALELİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyon, Grafik Okuryazarlığı, GeoGebra, Tahmin-Gözlem-Açıklama (TGA), Tahmin-Gözlem-Açıklama-Değerlendirme (TGAD), Function, Graphics Literacy, GeoGebra, Prediction-Observation-Explanation (POE), Prediction-Observation-Explanation-Evaluation (POEE)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 441
Özet
Bu araştırma, fonksiyon grafiklerine yönelik Tahmin, Gözlem, Açıklama ve Değerlendirme [TGAD] öğretim yöntemine dayalı teknoloji destekli bir öğrenme ortamı tasarlanması, uygulanması ve ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının grafik okuryazarlık becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Özel durum çalışması yönteminin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu bir devlet üniversitesinin ilköğretim matematik öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 38 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Tasarlanan öğrenme ortamı, haftada üç saat olmak üzere toplam dokuz haftada yürütülmüştür. Araştırmada veriler, açık uçlu sorulardan oluşan Fonksiyon Grafik Okuryazarlık Testi [FGOYT], yarı yapılandırılmış görüşme formu ve teknoloji destekli TGAD öğretim yöntemine göre geliştirilen çalışma yapraklarından elde edilmiştir. FGOYT ve çalışma yapraklarından elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilerin analizi ise NVİVO 9.0 bilgisayar programından faydalanılarak içerik analiziyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi sonucunda TGAD'ye yönelik uygulamalardan önce öğretmen adaylarının araştırmada ele alınan bütün fonksiyon konularında grafik okuma-yorumlama ve çizme bağlamında eksik bilgilere ve kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. TGAD'ye dayalı tasarlanan teknoloji destekli uygulamalardan sonra ise öğretmen adaylarının grafik okuma-yorumlama ve çizme becerileri olumlu yönde gelişmiştir. Öğretmen adaylarının görüşlerine yönelik bulgular incelendiğinde de olumlu görüşlerin çoğunlukta olduğu, öğretmen adaylarının tasarlanan öğrenme ortamını ve GeoGebra uygulamalarını beğendikleri, meslek hayatlarında bu araştırma kapsamında öğrendikleri bilgileri kullanmak istedikleri sonuçları elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak fonksiyon grafiklerine yönelik grafik okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesinde TGAD'ye dayalı teknoloji destekli öğrenme ortamlarının oluşturulması önerilmektedir. Ayrıca bazı eğitim fakültelerinde seçmeli ders olan Grafik Okuryazarlığı dersinin tüm eğitim fakültelerinin matematik bölümlerinde zorunlu ders olarak okutulması ve farklı öğretim uygulamaları ile grafik okuryazarlık becerilerinin artırılması, bu alandaki eksikliklerin giderilmesi açısından faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to design and implement a technology-supported learning environment based on the Prediction, Observation, Explanation and Evaluation [POEE] teaching method for function graphs and to examine its effect on the graphic literacy skills of pre-service primary school mathematics teachers. The study group of the research, in which the case study method was used, consists of 38 pre-service teachers studying in the primary mathematics teaching department of a state university. The designed learning environment was carried out for a total of nine weeks, three hours a week. The data in the study were obtained from the Function Chart Literacy Test [FCLT] consisting of open-ended questions, a semi-structured interview form, and worksheets developed according to the technology-supported POEE teaching method. Descriptive analysis was used to analyze the data obtained from FCLT and worksheets. The analysis of the data obtained from the semi-structured interview form was carried out by content analysis using the NVIVO 9.0 computer program. As a result of the analysis of the data, it was determined that pre-service teachers had incomplete knowledge and misconceptions in the context of reading, interpreting and drawing graphics on all function subjects discussed in the research, before the applications for POEE. After the technology-supported applications designed based on POEE, the graph reading-interpreting and drawing skills of the pre-service teachers improved positively. When the findings regarding the opinions of the pre-service teachers were examined, it was concluded that the positive opinions were in the majority, the teacher candidates liked the designed learning environment and GeoGebra applications, and they wanted to use the information they learned within the scope of this research in their professional lives. Based on the results of the research, it is recommended to create technology-supported learning environments based on POEE in developing graphic literacy skills for function graphs. In addition, teaching the Graphic Literacy course, which is an elective course in some education faculties, as a compulsory course in the mathematics departments of all education faculties and increasing graphic literacy skills with different teaching practices will be beneficial in eliminating the deficiencies in this field.