Hadim (Konya), Ermenek ve Bucakkışla (Karaman) arasında kalan bölgenin fitososyolojik ve fitoekolojik yönden araştırılması
A Phytosociological and phytoecological investigation of between Hadim (Konya), Ermenek and Bucakkışla (Karaman) regions
  1. Tez No: 84572
  2. Yazar: MURAT AYDIN ŞANDA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KÜÇÜKÖDÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Orman, step, vejetasyon, Hadim, Ermenek, Türkiye, Forest, steppe, vegetation, Hadim, Ermenek, Turkey VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Doktora Tezi HADİM (KONYA), ERMENEK VE BUCAKKIŞLA (KARAMAN) ARASINDA KALAN BÖLGENİN FİTOSOSYOLOJİK VE FİTOEKOLOJİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASI Murat Aydın ŞANDA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK 1999, Sayfa : 147 Jüri : Doç.Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK Prof.Dr. Baki EYCE Prof.Dr. Osman KETENOĞLU Prof.Dr. Adem TATLI Doç.Dr. Memduh SERİN Araştırma bölgesi Konya iline bağlı Hadim ilçesi ile Karaman iline bağlı Ermenek ilçesi ve Bucakkışla kasabası arasında bulunmaktadır. Alanın denizden yüksekliği 800-2440 m' ler arasında değişmektedir. Kahverengi orman topraklarının çok geniş bir alanı kapladığı araştırma bölgemizde diğer büyük toprak grupları, kireçsiz kahverengi orman topraklan ile kireçsiz kahverengi topraklardır. Araştırma bölgesinden 55 familyaya ait 540 bitki türü toplanmıştır. Bu bitkilerin floristik bölgelere dağılımı: Akdeniz kökenli % 20.45, Iran-Turan kökenli % 21.20, Avrupa-Siibirya %1.2, geniş yayılışlı %15, yayılış alanı belli olmayan türler % 34, Türkiye için endemik olan türler %8.5 oranındadır. Toplam endemik tür oranı ise %20.65'tir. 111Bölgenin vejetasyonu Braun - Blanquet (1932) metoduna göre araştırılmış ve bitki birlikleri bu metoda göre sınıflandırılmıştır. Araştırma bölgemizde üç vejetasyon tipine ait oniki bitki birliği tespit edilmiştir: Çalı ve Orman Vejetasyonuna Ait Birlikler Üst Sınıf : Querco - Fagea Fukarek et Fabijanik, 1968 Sınıf : Quercetea pubescentis (Oberd, 1948) Doing Kraft, 1955 Ordo : Querco - Cedretalia libani Barbero, Loisel ve Quezel, 1974 Birlikler: 1. Astragalo talassei - Juniperetum excelsae ass. Serin, 1994 2. Sileno pharnaceifolii - Ouercetum cerridis ass.nova Sileno - Ouercetum astragaletosum heldreichi subass. 3. Hieracio huber-morathii - Ouercetum macrolepidis ass.nova Hieracio - Quercetum quercetosum trojanae subass. 4. Siderito bilgeranii - Pinetum brutiae ass.nova 5. Tordylo pustulosii - Ouercetum cocciferae ass. Vural, 1981 Tordylo - Quercetum bupleurumetosum inlermediae subass. nova Alyans : Abieto - Cedrion Quezel, Barbero ve Akman, 1977 6. Abieto isaııricae - Cedre turn libani ass. Vural, 1981 7. Ferulago aucheri - Pinetum nigrae ass.nova Step Vejetastonuna Ait Birlikler Üst Sınıf : Daphno - Festucetales Quezel, 1972 Sınıf : Astragalo - Brometea Quezel, 1973 Ordo : Onobrychido armeni - Thymetalia Ieucostomi Ketenoğlu, Akman, Quezel, 1985 Birlikler: 1. Arenario ledebourianii - Festucetum valesiacae ass.nova 2. Astragalo cretici - Pterocephaletum pinardii ass.nova Alyans : Phlomido armeniacae - Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel, Demirörs, 1984 Birlikler: 3. Lino mucronalii - Thymetum rosulansae ass.nova 4. Onobrychido fallaxii - Astragaletum angustifolii ass.nova 5. Astragaletum bounacanthii - gummiferae ass.nova
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis A PHYTOSOCIOLOGICAL AND PHYTOECOLOGICAL INVESTIGATION OF BETWEEN HADIM (KONYA), ERMENEK AND BUCAKKIŞLA (KARAMAN) REGIONS Murat Aydın ŞANDA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK 1999, Page: 147 Jury : Assoc.Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK Prof.Dr. Baki EYCE Prof.Dr. Osman KETENO?LU Prof.Dr. Adem TATLI Assoc.Prof.Dr. Memduh SERİN The investigation area is located betweeen Hadim in Konya with Ermenek and Bucakkışla in Karaman. The altitude of the area is between 800-2440 m. There are brown forest soils and limeless brown soils. The brown forest soils cover up the largest part of this area. 540 plant species belonging to 55 families were collected from the area. The distribution of these plant species with respect to the floristic regions are as follows: 21.20 % Irano - Turanien, 20.45 % Mediterranean, 1.2 % Euro - Siberian, 15 % widespread, 34 % of these is unknown and 8.5 % of this species is endemic for Turkey. Total endemic species are 20.65 %. Braun - Blanquet (1932) method was used to investigate the vegetation of the area and classfication the plant associations. There are three vegetation types in this area. These are as follows:Associations of Forest and Shrub Vegetation Superclassis : Querco - Fagea Fukarek et Fabijanik, 1 968 Classis : Quercetea pubescentis (Oberd, 1948) Doing Kraft, 1955 Order : Querco - Cedretalia Hbani Barbero, Loisel and Quezel, 1974 Associations 1. Astragalo talassei - Juniperetum excelsae ass. Serin, 1994 2. Sileno pharnaceifolii - Ouercetum cerridis ass.nova Sileno - Ouercetum astragal etosum heldreichi subass. 3. Hieracio huber-morathii - Ouercetum macrolepidis ass.nova Hieracio - Ouercetum quercetosum trojanae subass. 4. Siderito bilgeranii - Pinetum brutiae ass.nova 5. Tordylo pustulosii - Ouercetum cocciferae ass.Vural,1981 Tordylo - Ouercetum bupleurumetosum intermediae subass.nova Alliance : Abieto - Cedrion Quezel, Barbero and Akman, 1977 6. Abieto isauricae - Cedretum libani ass. Vural, 1981 7. Ferulago aucheri - Pinetum nigrae ass.nova Associations of Steppe Vegetation Superclassis Classis Order Daphno - Festucetales Quezel, 1972 Astragalo - Brometea Quezel, 1973 Onobrychido armeni - Thymetalia Ieucostomi Ketenoğlu, Akman, Quezel 1985 Associations 1. Arenario ledebourianii - Festucetum valesiacae ass.nova 2. Astragalo cretici - Pterocephaletum pinardii ass.nova Alliance : Phlomido armeniacae - Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel, Demirörs, 1984 Associations 3. Lino mucronatii - Thymetum rosulansae ass.nova 4. Onobrychido fall axii - Astragaletum angustifolii ass.nova 5. Astragaletum bounacanthii - gummiferae ass.nova