Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde farklı şarj ve yaprak gübresi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerine araştırmalar
Investigation on effects of different crop loading and leaf fertilizer applications on the growth, grape yield and quality in some table grape varieties
- Tez No: 134259
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KISMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şarj, yaprak gübrelemesi, üzüm, gelişme, verim, kalite, Crop loading, leaf fertilizing, grape, growth, yield, quality. -u
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE FARKLI ŞARJ VE YAPRAK GÜBRESİ UYGULAMALARININ GELİŞME, ÜZÜM VERİMİ VE KALİTESİNE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Aydın AKIN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. İbrahim KISMALI 2003, sayfa: 311 Jüri: Prof. Dr. ibrahim KISMALI Prof. Dr. Ertan İLTER Prof. Dr. Fevzi Mustafa ECEVİT Doç. Dr. Ahmet ALTINDİŞLÎ Doç. Dr. Serdar KARA Bu çalışmada Konya ili, Hadim ilçesinde 2001-2002 yıllarında, 8 yaşındaki 5BB anacı üzerine aşılı, goble terbiyeli bazı üzüm çeşitlerine yaprak gübresi (TARÎŞ-ZF) ve 3 farklı şarj seviyesi uygulamalarının gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Sonuçta 20, 25 ve 30 göz/omca üzerinden şarj edilen Ekşikara çeşidinde gübreleme ve 30 göz/omca; 115, 120 ve 125 göz/omca üzerinden şarj edilen Ermenek çeşidinde gübreleme ve 115 göz/omca; 25, 30 ve 35 göz/omca üzerinden şarj edilen Hesap Ali çeşidinin gübreleme ve 35 göz/omca üzerinden şarj edilmelerinin uygun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATION ON EFFECTS OF DIFFERENT CROP LOADING AND LEAF FERTILIZER APPLICATIONS ON THE GROWTH, GRAPE YIELD AND QUALITY IN SOME TABLE GRAPE VARIETIES Aydın AKIN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. İbrahim KISMALI 2003, Page: 311 Jury: Prof. Dr. Ibrahim KISMALI Prof. Dr. Ertan İLTER Prof. Dr. Fevzi Mustafa ECEVÎT Assoc. Prof. Dr. Ahmet ALTINDİŞLÎ Assoc. Prof. Dr. Serdar KARA In this research, the effects of leaf fertilizer (TARÎŞ-ZF) and three different levels of crop loading applications on the growth, grape yield and quality of some table grapevine varieties had eight years old, grafted on 5 BB rootstocks and goble trimmed grown in Hadim district of Konya province in 2001 and 2002 years, investigated. The results showed that in Ekşikara variety crop loaded over 20, 25 and 30 buds per a vine the leaf fertilizing and 30 buds per a vine over crop loadings; in Ermenek variety crop loaded over 115, 120 and 125 buds per a vine the leaf fertilizing and 115 buds per a vine over crop loadings; in Hesap Ali variety crop loaded over 25, 30 and 35 buds per a vine the leaf fertilizing and 35 buds per a vine over crop loadings were more suitable than the other treatments.