Rastgele çoğaltılmış polimorfik dna polimeraz zincir reaksiyonu (RAPD-PCR) aracılığı ile Konya çevresindeki Hyacinthella schur (LILIACEAE) türleri arasındaki genetik uzaklıkların belirlenmesi
Genetic distances among Hyacinthella schur (LILIACEAE) species by RAPD-PCR in Konya
- Tez No: 84577
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEYLA AÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: RAPD-PZR, Hyacinthella, Genetik variasyon, Hyacinthella, RAPD-PCR, Genetic variation
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bazı bitkilerin genetik olarak tanımlanması için isozim, Restriksiyon Uzunluk Polimorfizmi (RFLP) ve Rastgele Çoğaltılmış Polimorfik DNA Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RAPD-PCR) gibi moleküler markırlar geliştirilmiştir. Bu markırlar bitki ıslahında, tohumların geliştirilmesinde ve bitki sistematiğinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. RAPD-PCR bitki türleri arasındaki genetik polimorfizmin belirlenmesinde kullanılır. Bu çalışmada, Hyacinthella laznlina, Hyacinthella hispida, Hyacinthella heldreichii, Hyacinthella acııtiloba, Hyacinthella glabrescens, Hyacinthella campanulata ve Hyacinthella lineata türleri arasında, RAPD-PCR tekniği ile genetik uzaklıklar bulunmuştur. Türler arası varyasyonlarla birlikte genetik uzaklıkların belirlenmesine ilave olarak aynı türün bireyleri arasındaki varyasyonlar da belirlenmiştir. Bizim çalışmalarımız bu tekniğin diğer sistematik tekniklerle beraber türlerin belirlenmesinde faydalı olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Molecular markers are currently being developed for some plants identification using isosymes, Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) and Random Amplified Polymorphic DNA Polymerase Chain Reaction (RAPD-PCR). RAPD-PCR has emerged from biotechnological research as a practical genetic identity determinant useful in plant breeding, seed production and plant systematic. RAPD-PCR is also useful detection polymorphism between the individuals nuclear DNA of the same plant species. Genetic variation between Hyacinthella lazidina, Hyacinthella hispida, Hyacinthella heldreichii, Hyacinthella acutiloba, Hyacinthella glabrescens, Hyacinthella campanulata and Hyacinthella lineata were studied using RAPD-PCR. Interspecific variability was observed between most species. Moreover variation among individuals of the species were also studied. Our result showed that RAPD- PCR has proven to be effective and appropriate in addition to other systematic observation.