Dönel makine elemanları için iges tabanlı Cnc parça programının üretilmesi ve grafik simülasyonu
Generation of CNC part programs for rotational machine components besed on IGES format
  1. Tez No: 84578
  2. Yazar: METİN ATALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Üretim, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli İşlem Planlama, Sayısal Denetim, Grafik Simülasyon, Computer Aided Manufacture, Computer Aided Design, Computer Aided Process Planning, Numerical Control, Graphic Simulation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Dönel Makine Elemanları için IGES Tabanlı CNC Parça Programının Üretilmesi Metin AT ALAY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman Yrd. Doç. Dr. Süleyman YALDIZ 1999 Bu çalışmada dönel makine parçalarının Bilgisayar Sayısal Denetimli (BSD) Torna tezgahlarında işlenmesi için Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT) ve Bilgisayar Destekli Üretim (BDÜ) arasında iletişimi sağlayan bir Bilgisayar Destekli İşlem Planlama (BDİP) sistemi, kesici takım yolunu belirlemek için Sayısal Denetim (SD) kodları üreten bir parça programı ve parçaların işlenmesi sırasında operasyonları görsel olarak izlemeye yarayan bir simülasyon programı hazırlanmıştır. AutoCAD ortamında hazırlanan iki boyutlu parça çizimleri, IGES formatına dönüştürülmüştür. IGES formata dönüştürülen parçaya ait bilgiler, sistem tarafından değerlendirilerek gerekli çıktılar üretilmektedir. Sisteme, tezgah ve işlenecek ham malzeme ile ilgili bilgiler kullanıcı tarafından girilmektedir. Yazılım Visual - Basic'de hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Generation of CNC Part Programs for Rotational Machine Components Based on IGES Format Metin ATALAY Selçuk University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Mechanical Engineering Dept. Supervisor Assist. Prof. Dr. Süleyman YALDIZ 1999 In this study, for machining turned machine parts on Computer Numerical Control lathe, a Computer Aided Process Planning System which integrates Computer Aided Design and Computer Aided Manufacture, a part programme producing numerical control codes to determine the cutting tool path and a simulation programme for visualising the operations during machining of parts process have been developed.Two dimensional part drawings designed on AutoCAD environment have been converted into IGES format. By evaluating part information converted into IGES format, necessary outputs are generated by the system. The information about the machine tool and blank part to be machined has been entered into the system by the user. The software has been developed in Visual Basic.