Menstrual siklusun trombositten zengin fibrinin içerisindeki büyüme faktörlerine etkisi: In-vitro pilot çalışma
The effect of the menstrual cycle on growth factors in platelet-rich fibrin: An in-vitro pilot study
  1. Tez No: 845795
  2. Yazar: HATİCE SELEN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CENK HAYTAÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten Zengin Fibrin, büyüme faktörleri, menstrual siklus, Platelet rich fibrin, growth factors, menstrual cycle
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Trombositten zengin fibrin (TZF); diş hekimliği alanında, rejeneratif tedaviler başta olmak üzere yumuşak ve sert dokuyu içeren cerrahi işlemlerde rutin olarak kullanılmaktadır. TZF; tek bir santrifüj protokolü ile kolaylıkla hazırlanan ve doğrudan cerrahi bölgeye uygulanabilen otolog bir biyomateryaldir. Bu fibrin matriks içerisindeki büyüme faktörleri ve sitokinler sayesinde uygulandığı bölgede yara iyileşmesini hızlandırmaktadır. TZF'nin rejeneratif ve iyileştirici potansiyelini artırmak ve klinik olarak TZF'yi en verimli şekliyle kullanabilmek için, bu biyomateryalin kalitesini etkileyen bazı faktörler dikkate alınmalıdır. TZF otolog bir biyomateryal olduğu için içerdiği büyüme faktörlerinin fizyoloji ile nasıl etkilendiği araştırılması gereken bir konudur. Menstrual siklus, menarş ve menopoz arasındaki normal üreme yaşlarında doğurgan kadınlarda görülen fizyolojik bir süreçtir. Cinsiyet hormonlarının kan hücreleri üzerindeki etkileri dikkate alındığında, menstrual siklusun fibrin matriks içerisindeki büyüme faktörlerini etkilemesi olasıdır. Menstrual siklusun farklı evrelerinde alınan kan örneklerinden elde edilen TZF'nin içeriğini araştırdığımız çalışmamıza 21 kadın gönüllü katılımcı dahil edildi. Katılımcılardan, menstrual sikluslarının üç ayrı evresinde ( 1-5. gün Menstruasyon fazı, 6-14. Foliküler faz, 15-28. Luteal faz) 3'er tüp kan alındı. 1. tüp tam kan sayımı için kullanıldı. 2. tüpten cinsiyet hormonları (östrojen, progesteron, folikül stimüle edici hormon ve luteinizan hormon) bakıldı. 3. tüp 2700 rpm'de 12 dk santrifüj edilerek TZF elde edildi. Her katılımcıdan bir aylık adet döngüsü boyunca 9 tüp kan alındı. Elde edilen tüm TZF'lerdeki büyüme faktörleri (IGF-1, PDGF, FGF, VEGF ve TGFβ-1) ELISA yöntemi ile belirlendi. Menstrual siklusun 6-14. günleri olan foliküler fazda alınan TZF içeriğindeki Fibroblast Büyüme Faktörü(FGF) diğer fazlarla karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ayrıca bu fazdaki östrojen hormonu ile FGF arasında pozitif yönde korelasyon tespit edilmiştir. Kadınlarda cinsiyet hormonlarının kan parametreleri üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, çalışmamıza göre kadınlarda TZF tedavisinin siklusun Foliküler fazında yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Platelet-rich fibrin (PRF) is routinely used in various surgical procedures in the field of dentistry, particularly in regenerative treatments involving both soft and hard tissues. PRF is an autologous biomaterial that is easily prepared with a single centrifugation protocol and can be applied directly to the surgical site. The growth factors and cytokines within this fibrin matrix accelerate wound healing in the applied area. Certain factors influencing the quality of this biomaterial must be taken into consideration in order to enhance the regenerative and healing potential of PRF and to use it most effectively in clinical settings, As PRF is an autologous biomaterial, understanding how its contained growth factors interact with physiology is a subject of investigation. The menstrual cycle, occurring in the normal reproductive ages between menarche and menopause in fertile women, is a physiological process. Considering the effects of sex hormones on blood cells, it is plausible that the menstrual cycle may influence the growth factors within the fibrin matrix. Our study investigated the content of PRF obtained from blood samples collected at different stages of the menstrual cycle in 21 female volunteers. Participants provided three tubes of blood at three distinct stages of their menstrual cycles (1-5 days: Menstruation phase, 6-14 days: Follicular phase, 15-28 days: Luteal phase). The first tube was used for complete blood count, the second tube was analyzed for sex hormones (Estrogen, Progesterone, Follicle-Stimulating Hormone, and Luteinizing Hormone), and the third tube was centrifuged at 2700 rpm for 12 minutes to obtain PRF. Nine tubes of blood were collected from each participant over one single menstrual cycle. The growth factors (IGF-1, PDGF, FGF, VEGF, and TGFβ-1) in all obtained PRFs were determined using the ELISA method. Fibroblast Growth Factor (FGF) in the PRF content obtained during the follicular phase (days 6-14) of the menstrual cycle was found to be significantly higher compared to other phases. Furthermore, a positive correlation was observed between FGF and estrogen hormone during this phase. Considering the effects of sex hormones on blood parameters in women, our study suggests that PRF treatment in women can be performed during the Follicular phase of the menstrual cycle.