Sporcu ve sedanter bayanlarda menstrual siklusun farklı fazlarında bazı fizyolojik parametreler ve reaksiyon zamanı etkilenimi
The influence of the menstrual cycle of the some different phases of the physiological parameters and reaction times on sportswomen and sedanters
  1. Tez No: 210418
  2. Yazar: BURAK GÜVENMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN DİNÇER ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Fizyoloji, Spor, Endocrinology and Metabolic Diseases, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Menstruasyon, Endokrin, Motorik ve Fizyolojik Performans, Menstruation, Endocrin, Motoric and Physiological Performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yapılan bu çalısmada; menstrual siklusun farklı fazlarında bazı fizyolojik parametreler ve reaksiyon zamanları belirlenerek bayan sporcuların sportif performanslarının en iyi olduğu dönemin ortaya konulması ile sportif basarının artırılmasına katkıda bulunmak amaçlanmıstır. Bu bağlamda sporcu ve sedanter olmak üzere iki gurup olusturulmus ve menstrual siklusun 4 farklı fazında bazı motorik ve fizyolojik testler uygulanmıstır. Çalısmaya elit spor yapan, ortalama yasları 20.38±1.41, boyları 1.70±3.39, vücut ağırlıkları 56.3±4.06, vücut yağ %'leri 11.4±2.1 olan 8 gönüllü bayan ve ortalama yasları 18.50±0.52, boyları 1.63±5.10, vücut ağırlıkları 52.8±3.34, vücut yağ %'leri 13.3±1.4 olan 12 sedanter bayan katılmıstır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS for Windows 10.0 paket program yardımıyla yapılmıstır. ?ki grup arasındaki karsılastırmalar için t-testi (two independent samples) kullanılmıs, aynı deneklerin sikluslarının 4 farklı evresinde alınan değerlerinin karsılastırılması için Repeated Measures Define Factor (ANOVA) kullanılmıstır. Sporcu ve sedanter grup arasındaki esneklik parametresinde sadece menstrual evrede farklılık bulunmus, diğer üç evrede farklılık bulunamamıstır. Buna karsın dikey sıçrama, 30 metre sürat ve MaxVO2 değerlerinde her 4 evrede de anlamlı farklılıklar bulunmustur. Sporcu ve sedanter gurup arasındaki tahmini reaksiyon zamanı 4 evrede de anlamlı bulunurken, görsel reaksiyon zamanı da 4 evrede anlamsız bulunmus, isitsel reaksiyon zamanı ise sadece Foliküler evrede anlamlı bulunmustur. Sporcuların menstrual siklus evreleri arasında yapılan karsılastırmalarda; dikey sıçrama, Max.VO2, esneklik ve görsel reaksiyon zamanı her 4 evrede de farklı bulunamamıs, diğer parametrelerde anlamlılık bulunmustur. Sedanterlerin menstrual siklus evreleri arasında yapılan karsılastırmalarda; dikey sıçrama ve isitsel reaksiyon zamanı her dört evrede de farklı bulunamamıs, diğer parametrelerde farklılıklar bulunmustur.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to reveal the best term of the sportswomen whose menstrual cycle is designated with their different phases of physiological parameters and reaction times targeting the increase of the sportive success. In this sense a sportive and a sedanter group is formed in two groups and some physiological and motoric tests have been made upon the four different phases of the menstrual cycle. In this study, 12 sedanters and 8 sportswomen have been volunteered the 8 volunteer women?s age are about 20.38±1.41, height 1.70±3.39, weight 56.3±4.06, fat rate 11.4±2.1 and the 12 sedanter women?s age are 18.50±0.52,height 1.63±5.10,weight 52.8±3.34, fat rate is 13.3±1.4 The statistic analyse of the data has been accomplished with the help of the SPSS for Windows 10.0 package programme. To compare the two groups the two independent sample test (t-test) has been used and to compare the taken values of the four different phase cycles of the volunteers the Repeated Measures Define Factor (ANOVA) is being used. While measuring the flexibility parametres of the groups the only difference is being considered in the menstrual period of the sportswomen and sedanters.However, there has been some expressive differences in the 4 phases of the perpendicular leap in 30 metres speed and MaxVO2 values. The approximate reaction of the 4 phases between the sportswomen and sedanters groups is found meaningfull, the visual reaction time of the 4 phases is found meaningless and the audio reaction is only found expressive in the Folicular period. To the comparison between the menstrual cycles of the sportswomen; there has been no meaningful correlation in the 4 phases period during their perpendicular leap, MaxVO2, flexibility and visual reaction. and when the menstrual cycles of the sedanters group are compared there has no difference in their perpendicular leap, audio reaction time but as considered there has been avid differences in the other parameters.