Yetişkin kadınların insan papilloma virüsü (HPV), hpv aşısı ve tarama testi hakkında bilgi,tutum ve uygulamaları
- Tez No: 845797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KÜRŞAT ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: HPV, HPV aşısı, kadın, bilgi, tutum, HPV, HPV vaccine, women, knowledge, attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada yetişkin kadınların HPV, HPV aşısı ve tarama testi hakkında bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu kesitsel bir çalışmadır. Eylül- Kasım 2022 tarihleri arasında bir anket ile yürütüldü. Anket formunda ilk bölümde sosyodemografik veriler (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu vb.), ikinci bölümde Human Papilloma Virüsü (HPV) Bilgi Ölçeği ve üçüncü bölümde HPV testi ve aşısı ile ilgili tutum ve uygulamaları değerlendiren sorular yer aldı. BULGULAR: Çalışmaya toplam 443 kişi katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 36,10±9,76 yıl idi ve %35'i 20-30 yaş arasındaydı. %77,9'u üniversite mezunu ve %70'i evliydi. Yaşı genç olan, eğitim düzeyi yüksek, algılanan gelir durumu iyi, evli olmayan, çocuğu olmayan katılımcıların HPV bilgi düzeyi daha yüksekti. HPV'yi, HPV testini, HPV aşısını duyanların, HPV testini yaptıranların, HPV aşısı yaptırmayı isteyenlerin, yaptırmayı çevresindekilere önerenlerin, çocuğuna yaptırmayı isteyenlerin bilgisi daha yüksek bulundu. Yaşı genç olanların, evli olmayanların, çocuğu olmayanların, ailede rahim ağzı kanseri öyküsü olanların HPV aşı yaptırma isteği daha yüksek saptandı. Katılımcılardan yaşı genç olanların, üniversite mezunu olanların, gelir durumu yüksek olanların, evli olmayanların, çocuğu olmayanların, erkek çocuğu olmayanların, ailede rahim ağzı kanseri öyküsü olanların çocuğuna HPV aşısı yaptırma isteği daha yüksekti. SONUÇ: Bu çalışmada bilgi düzeyi düşük-orta seviyedeydi. Bu nedenle toplum geneline ulaşılarak HPV enfeksiyonu, tarama testleri ve aşılama ile ilgili eğitimlerin verilmesi ve farkındalığın artırılması gereklidir. Bu eğitimlerde sağlık çalışanları öncü bir rol oynayabilir. Ayrıca medya kaynaklarından da yararlanılabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to assess the knowledge, attitudes, and practices of adult women regarding human papillomavirus (HPV), HPV vaccination, and screening tests. MATERIALS AND METHODS: A cross-sectional study was conducted using a questionnaire between September and November 2022. The questionnaire consisted of three parts: sociodemographics (including age, sex, marital status, and education), HPV Knowledge Scale, and attitudes and practices questions regarding HPV vaccination, and screening tests. RESULTS: A total of 443 participants participated in the study, with a mean age of 36.10±9.76 and 35% aged between 20 and 30 years. Of the participants, 77.9% held university degrees, and 70% were married. Knowledge of HPV was higher among those who were younger, more educated, had a higher perceived income, were unmarried, and did not have children. Additionally, knowledge was higher among participants who knew about HPV, HPV testing, and the HPV vaccine, as well as those who had undergone HPV testing, expressed a desire to receive the vaccine, recommended it to others, or wanted their children to receive it. The study found that those who were younger, unmarried, childless, and had a family history of cervical cancer were more likely to want to get vaccinated against HPV. In addition, participants were more likely to want to vaccinate their children against HPV if they were younger, had a college degree, had a higher income, were not married, had no children, had no male children, and had a family history of cervical cancer. CONCLUSIONS: The study concludes that knowledge levels were low to medium. To ensure widespread knowledge and awareness of HPV infection, screening tests, and vaccination, it is crucial to provide training to the general population. Health workers can take the lead in these trainings, and media sources can also be utilized.