Anaokulu çocuklarında atopik dermatit sıklığı ve besin alerjisi ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the frequency of atopic dermatitis inpreschool children and its relationship with foodallergy
  1. Tez No: 845799
  2. Yazar: ZEYNEP AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KÜÇÜKOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, besin alerjisi, deri prik testi, eosinofili, spesifik IgE, Atopic dermatitis, food allergy, skin prick test, eosinophilia, specific IgE
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Atopik dermatit çocukluk çağının en sık görülen kronik, kaşıntılı deri hastalığıdır. Araştırmamızda Gaziantep il merkezinde eğitim gören anaokulu çocuklarına yapılan anketler ile daha önce bir hekim tarafından atopik dermatit tanısı konulmuş olan veya en az 6 ay devam eden kaşıntılı döküntüsü olanları tespit edip hastanemizde yapılacak ileri testler ile (deri prik testi, tam kan sayımı, serum spesifik IgE düzeyleri) besin duyarlılıklarını saptayarak atopik dermatit ile besin alerjisi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gaziantep il merkezinde belirlenen anaokullarındaki 950 öğrenciden, daha önce bir hekim tarafından atopik dermatit tanısı konulmuş olan veya en az 6 ay devam eden kaşıntılı döküntüsü olanları, okullarda dağıtılacak anketler ebeveynleri tarafından doldurulması istenerek tespit edilmesi, hastanemizde yapılacak ileri testler ile (deri prik testi, tam kan sayımı, serum spesifik IgE düzeyleri) besin duyarlılıkları ile atopik dermatit arasındaki ilişkinin incelenmesi planlanmıştır. İstatistiksel analiz için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 22.0 programı kullanılmış olup p değerinin 0,05'ten küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Olguların 471 tanesi (%49,6) kız, 479 tanesi (%50,4) erkektir. Yaş ortalaması 68,21 ± 7,94 ay (yaşları 39-85 ay arasında değişmekte), medyan 70 (63, 74) olarak bulunmuştur. Annelerin %49,5'i üniversite mezunu, babaların ise %50,5'i üniversite mezunu olduğu görülmüştür. Olguların %37,9'u asgari ücret ve altı, %62,1'i asgari ücret üstü ile geçinmektedir. Ebeveynde atopik öykü oranı %54,7 ve atopik kardeş varlığı %31,6'dır.%20'si evcil hayvana sahiptir. Bunların %64,2'sinin evde sigara maruziyeti mevcuttur. Geçmişte alerjik rinit tanısı alanların oranı %29,5 ve geçmişte astım tanısı alanların oranı %14,7 şeklindedir. Çoklu lojistik regresyon analiziyle risk faktörleri annenin yüksek eğitim durumu, sigara maruziyeti, evcil hayvan varlığı, alerjik hastalığı olan ebeveyn ve kardeş varlığı tespit edilmiştir. Besin alerjisi tanısı konulmuş muydu sorusuna %10,2 oranında süt, %6,8 oranında yumurta cevabı verilmiştir. Bunların %23,7'si eliminasyon diyeti uygulamış ve%5,1'i diyet mama kullanmıştır. Deri prik testi pozitif olgu sayısı3 (biri soya, biri yumurta ve diğeri süt) olup %5,0 oranında bulunmuştur. Eosinofilisi olan olgu sayısı 17 olup %29,8 olarak bulunmuştur. Spesifik IgE düzeylerindeyse yumurta beyazı 12 olguda pozitif olup %21,1 oranında, çocuk gıda ürünleri karışımı(buğday, soya, pirinç, yer fıstığı, süt, yumurta beyazı) 11 olguda pozitif olup %19,3 oranında ve süt ise 8 olguda pozitif olup %14,0 oranında saptanmıştır. Süt ve yumurta beyazı spesifik IgE ortak pozitif olgu sayısı 6 olup, geçmişte egzama öyküsü olan olguların spesifik IgE değerlerine göre süt veya yumurta alerjisi oranları %24,5 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Atopik dermatit, sıklığı giderek artan çocukluk çağının önemli bir morbidite sebebidir. Çalışmamızda bakılan anaokulu çocuklarından geçmişinde atopik dermatit öyküsü olan çocukların oranı %10, bu çocuklar içerisinde besin alerjisi duyarlılığı devam eden çocukların oranı deri prik testine göre %5 bulunmuştur. Spesifik IgE değerlerine göre bakıldığında ise süt için %14,0,yumurta beyazı için %21,1 ve çocuk gıda ürünleri karışımı için %19,3 olarak bulunmuştur. Anaokulu çocuklarında atopik dermatit kliniği görülüyor ise besin alerjisi duyarlılığı araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Atopic dermatitis is the most common chronic, itchy skin disease of childhood. In our research, through surveys conducted on preschool children studying in the city center of Gaziantep, we identified those who had been previously diagnosed with atopic dermatitis by a physician or had an itchy rash that persisted for at least 6 months, and were subjected to further tests to be performed in our hospital (skin prick test, complete blood count, serum specific IgE). It was aimed to reveal the relationship between atopic dermatitis and food allergy by determining food sensitivities. Material and Method: Among 950 students in preschool childrens determined in the city center of Gaziantep, those who have been previously diagnosed with atopic dermatitis by a physician or who have an itchy rash that continues for at least 6 months will be identified by asking their parents to fill out the questionnaires to be distributed in schools, and with advanced tests to be performed in our hospital (skin prick test, full It was planned to examine the relationship between food sensitivities (blood count, serum specific IgE levels) and atopic dermatitis. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 22.0 program was used for statistical analysis, and a p value of less than 0.05 was considered statistically significant. Results: 471 (49,6%) of the cases are girls and 479 (50,4%) are boys. His age is 68,21 ± 7,94 months (ages range between 39-85 months), with a median of 70 years (63, 74). It was observed that 49,5% of the mothers were university graduates and 50.5% of the fathers were university graduates. 37,9% of the cases live on minimum wage or below, and 62,1% live on above minimum wage. The rate of atopic history in parents is 54,7% and the presence of an atopic sibling is 31,6%. 20% have pets. 64,2% of them were exposed to smoking at home. The rate of those diagnosed with allergic rhinitis in the past is 29,5% and the rate of those diagnosed with asthma in the past is 14,7%. Risk factors were determined by multiple logistic regression analysis: mother's higher education level, smoking exposure, presence of pets, parents and siblings with allergic diseases.To the question“Have you been diagnosed with food allergy?”, the answer was 10,2% to milk and 6,8% to egg. 23,7% of them followed an elimination diet and 5,1% used diet food. The number of skin prick test positive cases was 3 (one soy, one egg and the other milk) and the rate was found to be 5,0%. The number of cases with eosinophilia was 17 and was found to be 29,8%. As for specific IgE levels, egg white was positive in 12 cases with a rate of 21,1%, children's food product mix(wheat, soy, rice, peanuts, milk, egg white) was positive in 11 cases with a rate of 19,3%, and milk was positive in 8 cases with a rate of 14,0%.The number of milk and egg white specific IgE co-positive cases is 6, and the rate of milk or egg allergy according to the specific IgE values of cases with a history of eczema in the past was found to be 24,5%. Conclusion: Atopic dermatitis is an important cause of morbidity in childhood, the frequency of which is increasing. Among the preschool children examined in our study, the rate of children with a history of atopic dermatitis was found to be 10%, and among these children, the rate of children with ongoing food allergy sensitivity was found to be 5% according to the skin prick test. When examined according to specific IgE values, it was found to be 14,0% for milk, 21,1% for egg white and 19,3% for children's food product mixture.If atopic dermatitis is seen in preschool children, food allergy sensitivity should be investigated.