Konya ekolojik şartlarında yetiştirilebilecek atdişi melez mısır (zea mays L. indentate S.) çeşitlerinin belirlenmesi
The Determination of dent hybrid corn cultivars (zea mays L. indenteta S.) grown under Konya
- Tez No: 84580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM SADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Atdişi melez mısır, dane verimi, verim unsurları, ham protein, korelasyon. I, Dent corn, grain yield, yield components, crude protein, correlation. II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA EKOLOJİK ŞARTLARINDA YETİŞTİRİLEBİLECEK ATDİŞİ MELEZ MISIR (Zea mays L. indentata S.) ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ Ramazan AYRANCI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Bayram SADE 1999, 73 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Bayram SADE Doç. Dr. Ali TOPAL Doç. Dr. Mustafa ÖNDER Bu araştırma, 1998 yılında Konya Orman Fidanlık Müdürlüğü üretim tarlala rında, melez mısır çeşitlerinin verim ve verimle ilişkili özelliklerini inceleyerek, Konya ekolojik şartlarında dane ürünü için yetiştirilebilecek atdişi melez mısır çeşit lerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.“Tesadüf blokları”deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada 14 melez mısır çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada, dane verimleri 644 kg/da (P.3 167)- 1091 kg/da (P.3162), koçan uzunluğu 16.07 cm (P.3 167)-2 1.52 cm (Rx899), koçan çapı 3.76 cm (Doge)-4.85cm (LG.60), bitki boyu 162.17 cm (TTM-813)-2 14.93 cm (Arifıye), ilk koçan yüksekliği 72.20 cm (P.3 162)-1 16.30 cm (Arifiye), koçanda dane sayısı 549.43 adet (Arifiye)- 719.00 adet (Px74), koçanda dane ağırlığı 134.66 g (Doge)-242.33 g (LG.60), dane/koçan oranı %74.85 (Arifıye)-%85.12 (P.3223), bin dane ağırlığı 202.86 g (Doge)-341.22 g (LG.60), çıkış-çiçeklenme süresi 62.33 gün (TTM-.813)-73.33 gün (Doge), çiçeklenme-erme süresi 52.33 gün (Doge)-62.00 gün (TTM-813), bitkide yaprak sayısı 14.23 adet (LG. 60)-17.13 adet (P.32K61), toplam bitki ağırlığı 378.33 g (TTM-813)-649.33 g (Zeneca), hektolitre ağırlığı 67.97 kg (LG.60)-79.71 kg (P.32K61), danede ham protein oranı %8.28 (P.3223)-% 10.87 (TTM-813) arasında değişmiştir. Bu araştırmada, P.3162, LG.60, P.3223 ve P.32K61 çeşitleri Konya e kolojik şartlarında yetiştirilebilecek melez mısır çeşitleri olarak tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF DENT HYBRID CORN CULTIVARS [Zea mays L. indentata S.) GROWN UNDER KONYA ECOLOGICAL CONDITIONS Ramazan AYRANCI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bayram SADE 1999, 73 Page Jury: Assoc. Prof. Dr. Bayram SADE Assoc. Prof. Dr. Ali TOPAL Assoc. Prof. Dr. Mustafa ÖNDER This research has been conducted to determine the dent hybrid corn varieties can be grown for the grain under Konya ecological conditions, examining the yield and yield components of hybrid corn varieties, on the production fields of Konya Forest Nursery Directory in 1998. In this research which arranged in the“Randomized Blocks Experimental Design”with three replications, 14 hybrid corn varieties were used. In this research, has been changed between grain yield 644 kg/da (P.3167)- 1091 kg/da (P.3162), ear length 16.07 cm (P.3167)-21.52 cm (Rx899), ear diameter 3.76 cm (Doge)-4.85 cm (LG.60), plant height 162.17 cm (TTM-813)-214.93 cm (Arifiye), first ear height 72.20 cm (P.3162)-l 16.30 cm (Arifiye),grain number per ear 549.43 (Arifiye)-7 19.00 (Px74), grain weight per ear 134.66 g (Doge)-242.33 g (LG.60), grain/ear rate 74.85% (Arifiye)-85.12% (P.3223), 1000 grain weight 202.86 g (Doge)-341.22 g (LG.60), emergence-flowering period 62.33 day (TTM-813)- 73.33 day (Doge), flowering-maturating period 52.33 day (Doge)-62.00 gün (TTM- 813), plant leaf number 14.23 (LG.60)-17.13 (P.32K61), total plant weight 378.33 g (TTM-813)-649.33 g (Zeneca), hectoliter weight 67.97 kg (LG.60)-79.71 kg (P.32K61), grain protein rate 8.28% (P.3223)- 10.87% (TTM-813). In this research was recommend that P.3162, LG.60, P.3223 and P.32K61 hybrid corn varieties can be grown under Konya ecological conditions.