Ağır hemofili A hastalarının yapay zeka tabanlı test ile psikiyatrik bozukluk açısından değerlendirilmesi ve bu sonuçların klinik üzerine etkisinin incelenmesi
Assessment of severe hemophilia A patients for psychiatric disorders usingartificial ıntelligence-based tests and examination of the clinical ımpact of these results
  1. Tez No: 845830
  2. Yazar: NİGAR RUSTAMLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS CEM AR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ağır hemofili A, psikiyatrik bozukluklar, yapay zeka tabanlı test (DİA), severe haemophilia A, psychiatric disorders, artificial intelligence-based test (DIA)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ağır hemofili A hastalarında psikiyatrik bozuklukları yapay zeka tabanlı tarama testi kullanarak incelemeyi ve hastaların klinik durumu ve tedavi uyumu üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 94 ağır hemofili A hastası dahil edildi. Hastalar 314 sorudan oluşan yapay zeka tabanlı anket olan DİA ile psikiyatrik bozukluklar açısından değerlendirildi. Sosyodemografik ve tıbbi veriler hastalardan ve hasta dosyalarından elde edildi. Bulgular: Hastaların %26,8'de OKB, %53,7'sinde kişilik, %17'de anksiyete, %17,1'de stres ve travma, %14,6'da somatoform, %30,5'te duygudurum ve ilgili bozukluklar, %6,1'de psikotik, %68,3'te diğer psikiyatrik bozukluklar ve semptomlar açısından risk saptandı. Somatoform ve ilgili bozuklukları olanların %10,1'i, bozukluk olmayanların %89,9'u iv ilaç uygulamayı biliyordu ve bu fark istatistiksel anlamlıydı. Analizlerde uyku ve iştah bozukluğu açısından alınan puanlarla yıllık eklem kanama sıklığı arasında pozitif, alkol kullanım bozukluğu açısından alınan puanlar ile VKİ arasında negatif, OKB ve trikotillomani açısından alınan puanla yıllık kilo başına düşen faktör miktarı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı. Somatoform ve ilgili bozukluklar açısından risk olan hastaların yıllık kilo başına düşen toplam faktör miktarı ortalaması, risk olmayan grupla karşılaştırıldığında anlamlı yüksekti. OKB, uyku ve iştah, histriyonik kişilik bozukluğu, mizofoni açısından yüksek riskli olan hastaların yıllık kilo başına düşen toplam faktör kullanım ortalama miktarı, normal riskli grupla karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksekti. Sonuç: Sonuçlarımız yıllık kanama sıklığı ve kilo başına düşen faktör miktarı ile psikiyatrik hastalıklar arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermektedir. Hemofili hastalarında psikiyatrik hastalıkların erken tanı ve tedavisiyle faktör replasman tedavisine uyumu artırarak kanama ile ilişkili komplikasyonların gelişimini azaltmak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis, we aimed to evaluate psychiatric disorders in patients with severe haemophilia A using an artificial intelligence-based screening test and to investigate the impact of the screening results on patients' clinical course and treatment compliance. Material and Method: The study included 94 patients with severe haemophilia A. Patients were evaluated in terms of psychiatric disorders with the Diagnostic Test (DIA), an artificial intelligence-based questionnaire consisting of 314 questions. After face-to-face interviews with the patients and obtaining their consent, they were sent a link to their mobile phones to answer the diagnostic questionnaire online. Sociodemographic and medical data were obtained from patients during face-to-face interviews and/or from patient files. Results: The risk for personality disorders was found in 53.7%, anxiety in 17%, stress and trauma-related disorders in 17.1%, somatoform and related disorders in 14.6%, mood diorders in 30.5%, psychotic diorders in 6.1%, obsessive-compulsive diorders in 26.8%, and other psychiatric disorders and symptoms in 68.3%. While 10.1% of those with somatoform and related disorders were trained to self-administer iv factors, this rate increased to 89.9% in those without somatoform disorders, and this difference was statistically significant. A positive correlation was found between the scores for sleep and appetite disorders and the annual frequency of joint bleeding, a negative correlation was observed between the scores for alcohol use disorders and BMI (Body Mass Index), and a positive correlation was found between the scores for OCD (Obsessive Compulsive Disorder) and trichotillomania and the annual amount of factors per kilogram of weight. Patients who were at risk for somatoform and related disorders were found to have significantly higher annual factor consumption than those who were not at risk. The mean factor consumption per kilogram of weight per year was significantly higher in patients at high risk for OCD, sleep and appetite disorders, histrionic personality disorder, and misophonia compared with those who were not at risk. Conclusion: Our results show that there is a significant relationship between annual bleeding frequency and the amount of factor per kg per year and psychiatric disorders. Early diagnosis and treatment of psychiatric disorders in haemophilia patients may decrease the development of bleeding-related complications by increasing the rate of adherence to factor replacement treatment