Otoimmün karaciğer hastalıklarında otoimmün tiroidit sıklığı
The prevalence of autoimmune thyroiditis in autoimmune liver diseases
  1. Tez No: 845829
  2. Yazar: SELVER YAYLAMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İBRAHİM HATEMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otoimmün karaciğer hastalığı, Hashimato tiroiditi, Sıklık, Prognoz, Autoimmune liver disease, Hashimoto's thyroiditis, frequency, prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmamızda otoimmün karaciğer hastalığı tanılı hastalarda, otoimmün tiroidit sıklığının saptanması ve otoimmün tiroidit birlikteliğinin karaciğer hastalığının klinik seyri ve tedaviye yanıtı üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gastroenteroloji polikliniğinde 2000-2023 tarihleri arasında takipli otoimmün karaciğer hastalığı tanılı 126 hasta tespit edildi. Hasta dosyaları geriye dönük olarak tarandı. 16 hasta veri yetersizliği nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Toplam 110 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Araştırma grubunda 110 hastanın 50'sinde (%45,5) ekstrahepatik otoimmün hastalık saptandı. %26,4 hasta ile en sık eşlik eden ekstrahepatik otoimmün hastalığın otoimmün tiroidit olduğu saptandı. Otoimmün tiroidit eşlik eden grupta cinsiyet, yaş, biyokimyasal parametreler, otoantikor pozitifliği, hastalık seyri ve tedaviye yanıt açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız otoimmün karaciğer hastalığının ekstrahepatik otoimmün hastalıklarla güçlü bir ilişkisi olduğunu doğruladı. Eş zamanlı en sık görülen ekstrahepatik otoimmün hastalığın otoimmün tiroid hastalığı olduğu tespit edildi. Bu nedenle otoimmün karaciğer hastalığı tanılı hastaların, otoimmün tiroid hastalığı açısından rutin taranması makul görünmektedir. Bunun yanında otoimmün karaciğer hastalığına eşlik eden otoimmün tiroid hastalığının, karaciğer hastalığının seyri ve tedavi yanıtı üzerine etkisinin olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to determine the frequency of autoimmune thyroiditis in patients diagnosed with autoimmune liver disease and to investigate the impact of coexistence of autoimmune thyroiditis on the clinical course and treatment response of autoimmune liver disease Material and Method: A total of 126 patients diagnosed with autoimmune liver disease were identified at the Gastroenterology outpatient clinic of Istanbul University- Cerrahpasa, Cerrahpasa Faculty of Medicine, during the period from 2000 to 2023. Patient records were retrospectively reviewed. 16 patients were excluded from the study due to insufficient data. A total of 110 patients were included in the study. Results: In the research group, extrahepatic autoimmune disease was detected in 50 out of 110 patients (45.5%). It was found that autoimmune thyroiditis was the most common accompanying extrahepatic autoimmune disease, observed in 26.4% of the patients. In the group with accompanying autoimmune thyroiditis, no significant differences were observed in terms of gender, age, biochemical parameters, autoantibody positivity, disease course, and response to treatment. Conclusion: Our study confirmed a strong association between autoimmune liver disease and extrahepatic autoimmune disorders. It was determined that the most commonly occurring concurrent extrahepatic autoimmune disease is autoimmune thyroid disease. Therefore, it seems reasonable to routinely screen patients diagnosed with autoimmune liver disease for autoimmune thyroid disease. It was determined that the presence of concomitant autoimmune thyroid disease had no impact on the course and treatment response of autoimmune liver disease.