Assessment of the school health services program of Bahri district in Khartoum state - Sudan
Sudan Hartum eyaleti Bahri ilçesi okul sağlığı hizmetleri programının değerlendirmesi
- Tez No: 845888
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN EKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: CDC, Kriterler, Okul Sağlık Hizmetleri Programı, SHI, CDC, Criteria, District, School Health Services program, SHI
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Bu karma yöntemli çalışma, Sudan Hartum Eyaleti Bahri İlçesi'ndeki ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulanan okul sağlık hizmetleri programını değerlendirmek, ve okul sağlık hizmetleri programının avantajlarını, dezavantajlarını, güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Nicel veriler, Sudan Hartum Eyaleti Bahri İlçesi'ndeki ilkokul ve ortaokullar, ve liselerde CDC Okul Sağlığı İndeksi“SHI”ve anket formu vasıtasıyla, nitel veriler ise, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan 9 adet karar verici yönetici ile derinlemesine görüşmeler yaparak toplanmıştır. Bulgular: Bu çalışma, CDC kriterlerine göre ilkokul ve ortaokullarda okul sağlığı hizmetlerinin sunumunun tüm kriter gruplarında çoğunlukla düşük“%21-40”veya çok düşük“%0 – 20”düzeyinde olduğunu göstermiştir. Liselerde okul sağlığı hizmet düzeyi ise çok düşük bir seviyede olduğunu göstermiştir“%0 – 20”. Sudan Sağlık Bakanlığı'nın kriter ve düzenlemelerine göre tüm gruplarda kriterlere ilişkin katılımcıların yanıtlarının büyük kısmı“Yerinde değil”şeklinde ifade edilmiştir. Katılımcıların beşte biri (%19,9) okul sağlık hizmetleri programının amaç ve hedeflerini bilmemektedir. Araştırmaya katılan tüm karar verici yöneticiler, uygulanan okul sağlık hizmetleri programının mali bütçe ve nitelikli personel eksikliğinin yanı sıra uygulama ve denetim eksikliği nedeniyle yetersiz olduğunu ifade etmişlerdir. Sonuç: Hem niteliksel hem de niceliksel bulgular, Sudan Hartum Eyaleti Bahri İlçesi'nde ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulanan okul sağlığı hizmetleri programının yetersiz olduğunu, okul sağlığı hizmetlerinin çok düşük düzeyde, ve ya neredeyse yok olduğunu ortaya koymuştur. Yeterli bütçenin ve nitelikli personelin tahsis edilmesi, plan ve politikaların ilgili tüm birimlerle iş birliği içerisinde uygulanmasının iyi sonuçlar vereceği düşünülmekte ve tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This mixed-methods study aimed to evaluate the school health services program implemented in elementary and middle, and high schools in Bahri District of Khartoum State in Sudan, and to determine the advantages, disadvantages, strengths and weaknesses of the school health services program. Materials and Methods: The quantitative data were collected by the SHI and self-administrated questionnaire in elementary and middle schools, and high schools in Bahri District of Khartoum State in Sudan, and qualitative data were collected via in-depth interviews with 9 decision-maker administrators in the both Ministry of Health and Ministry of Education. Results: This study showed that the level of the school health services provision in elementary and middle schools according to CDC criteria, is mostly was at a low“21– 40%”or very low“0 – 20%”level in all criteria modules or groups. As for the level of provision in high schools was at a very low level“0 – 20%”. According to the criteria and regulations of the Sudan Ministry of Health, the majority of the participant's responses about the most of criteria in all groups were not existent“not in place”. One out of five of participants (19.9%) don't know the aims and objectives of school health services program. All administrator stated that school health services program implemented is inadequate, because of the lack of financial budget, qualified personnel, as well as the lack of proper implementation, and absence of monitoring. Conclusion: Both qualitative and quantitative findings showed that the School Health Services Program implemented in Bahri District of Khartoum State in Sudan is inadequate, and school health services are provided at a very low level or are almost non-existent. It is thought and recommended that allocating sufficient budget, qualified personnel and implementing plans and policies in cooperation with all relevant departments will give good results.