Çeşitli et ve et ürünlerinde ağır metal içeriklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of heavy metal contents in various meat and meat products
  1. Tez No: 845887
  2. Yazar: DİDEM ÇAVUŞMİRZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Metaller, Et Ürünleri, ICP-OES, Heavy Metals, Meat, ICP-OES, Meat Products
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çeşitli Et ve Et Ürünlerinde Ağır Metal İçeriklerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada Burdur ilinde tüketilen farklı zamanlarda rastgele olarak toplanan sığır eti, balık eti, tavuk eti ve et ürünleri olmak üzere toplam 96 adet örnekte ağır metal düzeylerinin belirlenmesi, elde edilen değerlerin ulusal ve uluslararası mevzuatlarla karşılaştırılması amaçlandı. Burdur ilinde tüketilen çeşitli et ve et ürünleri örneklerinde ağır metal - bakır (Cu), demir (Fe), nikel (Ni), kadmiyum (Cd), kurşun (Pb), civa (Hg), çinko (Zn), krom (Cr), kobalt (Co)-varlığı ve düzeyinin belirlenmesinde organik yapılarının parçalanması ve cihazda analiz edilebilecek forma gelmesi için mikrodalga yakma kapalı sistemi kullanıldı ve daha sonra indüktif olarak eşleşmiş plazma optik emisyon spektrometresi (ICP-OES) yöntemiyle analiz edildi. Bu çalışmada, kırmızı et, tavuk eti, balık eti ve et ürünlerinde ortalama kurşun düzeyi sırasıyla 0,487 mg/kg, 1,668 mg/kg, 0,453 mg/kg ve 1,101 mg/kg, balık etinde ise kadmiyum 0,051 mg/kg olarak tespit edildi. Ancak, cıva hiçbir örnekte saptanmadı. Sonuç olarak kırmızı et, tavuk eti, balık eti ve et ürünlerinde ortalama kurşun düzeyi, balık etinde ise ortalama düzeyi kadmiyum ulusal ve uluslararası mevzuatta bildirilen maksimum kalıntı limitlerinin üstünde belirlendi. Et ve et ürünlerinde kadmiyum ve kurşunun maksimum kalıntı limitlerinin üstünde belirlenmesi halk sağlığı açısından risk yaratmaktadır. Sonuç olarak, et ve et ürünleri çiftlikten sofraya tüm aşamalarda ağır metal kirliliğinin izlenmesi gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Heavy Metal Contents in Various Meat and Meat Products In this study, it was aimed to determine the heavy metal levels in a total of 96 samples, including beef, fish meat, chicken meat and meat products, which were randomly collected at different times consumed in the province of Burdur, and to compare the obtained values with national and international legislation. In order to determine the presence and level of heavy metals - copper (Cu), iron (Fe), nickel (Ni), cadmium (Cd), lead (Pb), mercury (Hg), zinc (Zn), chromium (Cr), cobalt (Co)- in various meat and meat products samples consumed in Burdur province, microwave combustion closed system was used to break down the organic structures and to form them that can be analyzed in the device, and then analyzed by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) method. In this study, mean lead levels in red meat, poultry, fish and meat products were 0.487 mg/kg, 1.668 mg/kg, 0.453 mg/kg, and 1.101 mg/kg, respectively; in fish meat, cadmium was determined as 0.051 mg/kg. However, mercury was not detected in any of the samples. As a result, the average lead level in red meat, chicken meat, fish meat and meat products, and the average level of cadmium in fish meat were determined above the maximum residue limits reported in national and international legislation. The determination of cadmium and lead in meat and meat products above the maximum residue limits creates a risk for public health. As a result, it was concluded that heavy metal pollution should be monitored at all stages of meat and meat products from farm to fork.