Privatization of warfare: A comparison of private military companies over USA and Russia
Savaşın özelleştirilmesi: Özel askeri şirketlerin ABD ve Rusya üzerinden karşılaştırılması
  1. Tez No: 845934
  2. Yazar: DAMLA NUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT YEŞİLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Savaş, Özel Askeri Şirketler, ABD, Rusya, Privatization, Warfare, Private Military Companies, the USA, Russia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Uluslararası alanda askeri ve güvenlikle ilgili hizmetlerin özelleştirilmesine doğru bir eğilim bulunmaktadır, bu hizmetler arasında silahlı ve silahsız güvenlik, lojistik destek, operasyon desteği, eğitim, istihbarat toplama ve daha fazlası bulunmaktadır. Özel askeri şirketler (ÖAS'ler), bu hizmetlerin küresel ölçekte giderek daha önemli bir sağlayıcısı haline gelmiştir. Şirketler daha fazla aktör tarafından kullanılmakta ve faaliyet alanlarını giderek genişletmektedir. Ancak savaşlarda muharebe gücü olarak da faaliyet göstermeleri nedeniyle uluslararası ilişkilerde tartışma konusu haline gelmişlerdir. Uluslararası düzeyde ÖAŞ'lere yönelik yaygın bir davranış kuralları henüz geliştirilmemiş olup, devletlerin şirketlere yönelik tutumlarında farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılık, devletlerin savaşın özelleştirilmesi kapsamındaki yaklaşımlarını araştırmayı gerektirmektedir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya Federasyonu (Rusya) çeşitli amaçlar için giderek daha yaygın olarak şirketleri kullanmaktadır. Uluslararası ilişkilerdeki bu iki önemli aktör, askeri ve güvenlik alanlarında önemli bir etkiye sahiptir, bu da diğer devletlerin davranışlarını etkilemektedir. Bu tez, ÖAS'lerin savaşın özelleştirilmesinin en somut göstergesi olduğunu savunmakta ve özel askeri şirketlerin savaşı özelleştirmek için nasıl kullanıldığı sorusuna cevap aramaktadır. Bu amaçla, çalışma ABD ve Rusya'nın, savaşın özelleştirilmesi bağlamında ÖAŞ'lere yaklaşımlarındaki farklılıkları ve benzerlikleri belirlemek için karşılaştırmalı bir analiz yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
There is a trend toward privatizing military and security-related services, such as armed and unarmed security, logistical support, operational support, training, intelligence gathering, and more in the international arena. Private military companies (PMCs) have become increasingly important providers of these services on a global scale. They are now being used by more and more actors, and the companies themselves are expanding their areas of operation. However, they have become a matter of debate in international relations because they also serve as combat forces in wars. A common code of conduct toward PMCs has not yet been developed internationally, and there are differences in the attitudes of states toward the companies. This difference requires investigating the approaches of states towards PMCs within the scope of the privatization of warfare. Utilizing the companies by the United States of America (USA) and the Russian Federation (Russia) has become increasingly prevalent for various purposes. These two prominent actors in international relations have a substantial influence on the military and security domains, which, as a result, affects the conduct of other states. This thesis argues that PMCs are the most concrete manifestation of the privatization of warfare and seeks to answer the question of how private military companies are used to privatize warfare. To achieve this, the study conducts a comparative analysis to identify the differences and similarities in the approaches of the USA and Russia towards PMCs in the context of the privatization of warfare.