Hibrit harekât ortamında istihbaratın özelleşmesi: ABD örneği
Privatization of inteligence in hybrid warfare envoronment: USA case
- Tez No: 898017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YENAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: İstihbaratın Özelleşmesi, İstihbaratın Dışarıdan Temini, Savaşın Dönüşümü, Hibrit Savaş, Hibrit Tehdit, İstihbaratın Dönüşümü, Intelligence Outsourcing, Privatization of Intelligence, Private Sector Intelligence, Transformation of War, Hybrid Warfare, Hybrid Threat, Intelligence Transformation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstihbarat Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, günümüz güç mücadelesinin sahaya yansıması olan hibrit harekât ortamında harekât alanının dinamizmi ve çok boyutluluğu ile karar vericinin ihtiyaç duyduğu istihbarat ihtiyacının yeni doktrinel dönüşümünü tanımlarken, bu ihtiyacın karşılanmasında devlet kurumları dışından teminin ne derece etkin bir çözüm olduğunu sorgulamaya odaklanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde öncelikle günümüz harekât ortamını daha iyi anlamaya yardımcı olmak üzere savaşın dönüşümü üzerinde durulmuştur. Güç kullanımının günümüz uygulamaları ve bu dönüşümün gerektirdiği doktrinel anlayış değişikliği kavramsal bir çerçevede tanımlanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde; teknolojik gelişmeler, yeni aktörler ve savaş ile barış arasındaki belirsiz alandaki cereyan eden güç mücadelesinin ortaya çıkardığı daha dinamik, çok yönlü ve daha hızlı karar verme sürecinin gerekliliği ile istihbarat ihtiyaçlarının da değiştiği çalışmanın irdelenmiştir. Bu belirsizliği artan günümüz mücadele ortamında toplama vasıtaları ile analiz yetenekleri üzerine yatırım yapan özel istihbarat şirketleri, karar vericinin ihtiyaç duyduğu istihbarat ihtiyaçlarının karşılanmasında birçok alanda devlet kurumlarının yeteneklerinin üzerine çıkmıştır. Değişen istihbarat ihtiyaçlarını karşılamada teknolojilere entegrasyonları, istihdam ve adaptasyon yeteneklerinde çeviklik ile toplama ve analiz yeteneklerini artıran özel sektör istihbaratının ihtiyaçları karşılamada kamu istihbaratını desteklemek üzere mantıklı bir çözüm yolu olup olmadığı ise çalışmanın üçüncü bölümünde incelenmiştir. Doğası gereği muhafazakâr olan istihbarat fonksiyon alanındaki bu devrimsel dönüşüm fayda ve mahsurları ile irdelenmekle kalınmamış, bir zanaat ve akademik bir alan olarak istihbaratın gelişimi ne katkısı ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise; küçümsenemez avantajları ile öne çıkan istihbarattaki özelleşmenin optimal şekilde kullanımına yönelik çıkarımlarla son görüş oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on questioning how effective a solution is the outsourcing of intelligence to fulfill the intelligence requirements of the contemporary decision maker, while defining the doctrinal transformation of the hybrid operational environment with its dynamism and multi-domain characteristics, as the reflection of the great power competition to the modern-day conflict. In the study initially, the transformation of war is explained to understand the commentary conflict. Within that context, the exercise of using force and the doctrinal transformation, from conventional joint operation approach through irregular operations in the counter-terrorism era then to multi-domain doctrine in today's hybrid operational environment is explained. The second chapter examines the change in the intelligence requirements due to the new technologies, new actors and the dynamic, multi-domain modern operational environment which dictates prompt decision making a must. Today, the capabilities of the private intelligence companies, which invested on latest collection and analysis technologies, exceeded far beyond the government agencies' in many fields of intelligence. The third chapter examines; To satisfy the evolving intelligence requirements, with their integration to technologies, employment advantages, agile practices, and adaptation, how logical a solution option is outsourcing intelligence from private intelligence companies? Besides going in details to the pros & cons of this revolutionary evolution in naturally very conservative field, intelligence, the role of private sector intelligence supporting intelligence as academics and as a profession is also looked over. The final chapter wraps up thoughts about precautions to be taken for the optimal use of private sector intelligence to gain most from its advantages.