Approximate Birkhoff-James orthogonality of analytic functions defined by a generalized operator
Genelleştirilmiş bir operatör tarafından tanımlanan analitik fonksiyonların yaklaşık Birkhoff-James dikliği
  1. Tez No: 845969
  2. Yazar: TAHA ABDULLAH HAMAD HAMAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK POLAT, DR. ÖĞR. ÜYESİ SAIED ABDULKADHIM JOHNNY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaklaşık Birkhoff-James dikliği, Polinomların kökleri, Analitik fonksiyonların sıfırları, Riemann zeta fonksiyonu, Chebyshev polinomları, Katsayı sınırı, Approximate birkhoff-james orthogonality, Roots of polynomials, Zeros of analytical functions, Riemann zeta function, Chebyshev polynomials, Cofficients bound
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezin amacı, Birkhoff-James tekniklerinin Banach'ın gerçek uzayında (X,∥∙∥) yaklaşık dikliğin yeni sonuçlarını, yani Chiemelinski'nin dikliğini (⊥_BJC^∈ile sembolize edilen ortogonallik kavramları ile ana tanımlarımıza temel olarak kabul edilen bazı yeni geometrik karakterizasyonlar sağlaması arasında bir belirsizlik yoktur) çalışmaktır. Bu tezde, iki farklı ⊥_BJC^∈diklik türü arasındaki ilişkiyi araştırıyoruz. İlki, gerçel bir Banach uzayında (X,∥∙∥) ⊥_BJC^∈ ki ortogonalliktir. İkincisi, sınırlı lineer operatör ⊥_BJC^∈uzayındaki⊥_BJC^∈ ortogonalliktir. Sol simetrik ve sağ simetrik gibi bu iki⊥_BJC^∈ ortogonalliğinin tam bir karakterizasyonunu, katı dışbükey uzay, düzgün uzay ve yansıyan uzay gibi bazı Banach uzaylarında elde ediyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study new results of an approximate orthogonality of Birkhoff-James techniques in a real Banach 𝗌𝗉𝖺𝖼e (X,∥∙∥), namely Chiemelinski orthogonality (even there is no ambiguity between the concepts symbolized by ⊥_BJC^ϵorthogonality) and provide some new geometric characterizations which is considered as the basis of our main definitions. In this thesis, we explore relation between two different types of ⊥_BJC^ϵorthogonalities. First of them ⊥_BJC^ϵorthogonality in a real Banach space (X,∥∙∥) and the other ⊥_BJC^ϵorthogonality in the space of bounded linear transformation B(X ,Y). We obtain a complete characterizations of these two ⊥_BJC^ϵorthogonalities such as left symmetric and right symmetric in some types of Banach spaces such as strictly convex space, smooth space and reflexive space.