Galerkin izdüşümü yöntemiyle integral ve diferansiyel denklemlerin yaklaşık çözümü
Approximate solution of integral and differential equations by galerkin projection method
  1. Tez No: 887236
  2. Yazar: SEDEF UÇUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZAR ALİSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Spline dalgacık fonksiyonları, İntegro-Diferansiyel denklemler, Galerkin yöntemi, Süpürme yöntemi, laplace integral dönüşüm yöntemi, Spline wavelet functions, Integro-Differential equations, Galerkin method, Sweep method, Laplace integral transform method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimine bağlı olarak, son zamanlarda, çeşitli disiplinlerdeki bilimsel araştırmalar, dalgacık analizinin kullanımıyla giderek daha fazla ilişkilendirilmektedir. Dalgacıkların sinyal işleme, bilgi sıkıştırma, sayısal yöntemler vb. alanlarda başarılı kullanımı, onların dikkat çekici benzersiz özellikleriyle ilişkilidir. Bu tez çalışmasında, Galerkin–Petrov ve süpürme (collocation) izdüşümü yönteminde temel elemanların lineer kombinasyonu olarak birinci dereceden spline dalgacıkları kullanarak integral ve diferansiyel denklemlerin yaklaşık çözümleri belirlenmiş ve analitik çözümlerle karşılaştırılmıştır. Elde edilen yaklaşık çözümlerin analitik çözümlere yakınsamasına ilişkin hata tahmin teoremleri ispatlanmış ve birer test örnekleriyle kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid development of technology, recently, scientific research in various disciplines is increasingly associated with the use of wavelet analysis. Wavelets are used in signal processing, information compression, numerical methods, etc. Their successful use in fields is associated with their remarkable unique properties. In this thesis, approximate solutions of integral and differential equations were determined and compared with analytical solutions by using first-order spline wavelets as a linear combination of basic elements in the Galerkin-Petrov and collocation projection method. Error estimation theorems regarding the convergence of determined approximate solutions to analytical solutions have been proven and proven with test examples.