Experiences of couple and family therapists on therapeutic change and common factors: A qualitative study
Çift ve aile terapistlerinin terapötik değişim ve ortak faktörler üzerine deneyimleri: Nitel bir çalışma
  1. Tez No: 845970
  2. Yazar: NAİME SERAP DAKAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Terapötik değişim, Çift ve aile terapisi, Terapist deneyimleri, Ortak faktörler, Tematik analiz, Therapeutic change, Couple and family therapy, Therapist experiences, Common factors, Thematic analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Terapi sürecinin nasıl etkili olduğu ve terapötik değişimin nasıl gerçekleştiği psikoterapi araştırmacıları tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Farklı terapi modellerinin birbiriyle benzer oranda faydalı olduğunu keşfeden araştırmacılar terapötik değişimi hangi faktörlerin sağladığına dair modeller üstü bir anlayış geliştirmişlerdir. Araştırmacılar terapötik değişimi sağlayan ve farklı modellerde ortak olan bazı faktörlerden bahsetmektedirler. Ortak faktörler ismini verdikleri bu değişkenlerin terapötik değişimi sağlayan asıl unsurlar olduğunu savunmaktadırlar. Bu çalışma çift ve aile terapisine özgü ortak faktörlerin terapötik değişimi nasıl etkilediğine dair terapistlerin deneyimlerini araştırmaktadır. 8 çift ve aile terapistinin (8 kadın) deneyimleri yarı yapılandırılmış görüşmeler ile araştırılmış ve tematik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verileri toplamda çift ve aile terapisine özgü 4 ortak faktör için 9 tema ortaya çıkarmıştır:“Suçlamayı Aşmak”,“Herkesin Sorumluluk Alması”,“Geçmiş İlişkilerin Etkisini Anlamak”,“Birbirini Tanımak”,“Desteği ve Çabayı Görmek”,“İletişim Kurabilmek”,“Terapistin İlişkiyi Çalışabilmesi”,“Farklılıkları Kabul Etmek”ve“Yargılanmayacağını Anlamak”. Mevcut çalışma; araştırma deseni, bulguları, konuyla ilgili literatür, araştırmanın sınırlılıkları ve güçlü yanları, gelecek araştırma önerileri ve uygulamalar tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Psychotherapy researchers often examine how therapeutic change takes place and how effective a particular therapy process is. When the related studies revealed that different therapy models were similarly beneficial, the researchers developed a new model-independent approach to determine which factors lead to therapeutic change. The researchers suggest some factors leading to therapeutic change and common to different therapy models. They claim that what really leads to therapeutic change is these factors, which they call“common factors”. The present study investigates therapists' experiences regarding how the common factors unique to couple and family therapy affect therapeutic change. The experiences of 8 couple and family therapists (8 women) were examined through semi-structured interviews and the data collected were analyzed by using thematic analysis method. The research data revealed 9 themes for 4 common factors unique to couple and family therapy:“Getting Over Blaming”,“Everyone Taking Responsibility”,“Understanding the Impact of Past Relationships”,“Getting to Know Each Other”,“Recognizing Support and Effort”,“Being Able to Communicate”,“Therapist Working the Relationship”,“Accepting the Differences”and“Comprehending Not Being Judged”. The present study discusses research design, findings, literature review, strengths and weaknesses of the study, future research suggestions and implications.