Beyond terrestrial approach in Turkish literature: Queer adaptation, Mediterranean, and spatiality
Türk edebiyatında karasal yaklaşımın ötesinde: Kuir uyarlamalar, Akdeniz ve mekânsallık
  1. Tez No: 846004
  2. Yazar: İMRAN GÖKÇE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞİMA BEGÜM İMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Dünya Edebiyatı, Kuir Gelecek, Uyarlama, Akdeniz Çalışmaları, Kuir, Türkiye Sineması, Kuir Ütopya, İstanbul, mekânsallık, Turkish Literature, World Literature, Queer Futurity, Adaptation, Mediterranean Studies, Queer, Turkish Cinema, Queer Utopia, Istanbul, spatiality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, edebi ve sinematik uyarlamalar üzerinden kuir mekânsallık ile Türk edebiyatının dünya edebiyatı olarak konumlandırılması arasındaki ilişkiyi sorgulamaktadır. Eleştirel Akdeniz Çalışmaları'nın önemli kavramlarından olan kıtalar-arasılık ve bölgesel özgünlük gibi anahtar kavramlardan yararlanarak, edebiyat, kuir, Akdeniz ve uyarlama çalışmaları disiplinleri arasındaki iş birliğinin karasal sınırları aşan bir edebiyat metodolojisi sunabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. İlk bölümde, Mehmet Bilâl'in Osmanlı'da Bir Vampir Béla adlı romanını ve Hülya Serap Doğaner'in Leyla ile Şirin adlı eserini ele alarak, İstanbul'un Türk edebiyatı için bir merkez olarak konumunu sorguluyorum. Kuir bireyler için dışlanma alanlarının şehirdeki edebiyata da yansıdığını gösterirken, Akdeniz coğrafyasında sınırlar arası seyahat eden metinleri izleyerek dünya edebiyatına yeni kuir ufuklar önerilebileceğini gösteriyorum. İkinci bölümde ise Atıf Yılmaz'ın film uyarlamaları Dul Bir Kadın ve Düş Gezgileri'ne odaklanarak, Akdeniz mekânının edebi hayal gücünü şekillendirebilecek kuir gelecek potansiyellerini sunup sunamayacağını tartışıyorum.
Özet (Çeviri)
This thesis interrogates the relationship between queer spatiality and the location of Turkish literature as world literature concerning literary and cinematic adaptations. Drawing upon key concepts of critical Mediterranean Studies, such as transcontinentalism and regional specificity, it aims to show that collaboration between disciplines of literature, queer, Mediterranean, and adaptation studies could offer a methodology unbounded by terrestrial boundaries. In the first chapter, by discussing Mehmet Bilâl's novel Osmanlı'da Bir Vampir Béla and Hülya Serap Doğaner's Leyla ile Şirin, I question Istanbul's location as a center for Turkish literature. I show that while the city's spaces of exclusion for queer people also reflect upon literature, tracing traveling and hybrid texts could propose new queer horizons to world literature. In the second chapter, I focus on Atıf Yılmaz's movie adaptations Dul Bir Kadın and Düş Gezgileri to discuss whether Mediterranean space could offer potentialities for queer futurities that could shape literary imaginations.