Sağlık kurumlarında kalite açısından hasta memnuniyeti ve algısının incelenmesi: Sivas ili örneği
Investigation of patient satisfaction and perception in terms of quality in health institutions: The case of Sivas province
  1. Tez No: 846011
  2. Yazar: EBUBEKİR HANÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Hasta Memnuniyeti, Sağlık Hizmeti, Quality, Patient Satisfaction, Healthcare Service
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmanın temel amacı; hastaların sağlık kurumlarından aldığı hizmeti, algıladığı değer düzeyini, sağlık hizmetlerine karşı tutumlarını, sağlık hizmetlerinden aldığı tatmin düzeyi ve gelecekte sağlık kurumuna gitme isteği ile yakınlarına tavsiye edeceği davranışsal niyeti tespit ederek bilim dünyasına kazandırmaktır. Sivas ilinde faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti almış 424 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışma, 7 adet demografik soru ve 41 tane faktör sorusu olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS adlı programa aktarılmıştır. Bu bilgilere göre t testi ve anova testi yapılmış olup tukey, tamhane ve frekans tablosu oluşturulmuştur. Yapılan analizlerde Cronbach α iç tutarlık analizi katsayılarına göre verilerin güvenilirlik düzeyleri, bütün faktörlere, bütün maddelere ve ölçeğin bütününe göre yüksek derecede güvenilir olduğu ifade edilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to contribute to the scientific community by determining the patients' perception of the quality of the services they receive from health care institutions, the level of perceived value, their attitudes towards health care services, the level of satisfaction they receive from health care services, and the desire to use the health care institution in the future and the behavioural intention to recommend it to their relatives. A survey was conducted on 424 people who received health services from health institutions operating in Sivas province. The survey consists of 2 parts, 7 demographic questions and 40 factor questions. The data obtained from the study were transferred to the SPSS programme. The transferred information, t-test and anova test were performed and tukey, tamhane and frequency tables were created. According to Cronbach α internal consistency analysis coefficients, the reliability levels of the data are expressed to be highly reliable according to all factors, all items and the whole scale.