The interactive relationship between performance art and space: New generation museum
Performans sanatı ve mekan arasındaki etkileşimli ilişki: Yeni nesil müze
- Tez No: 846018
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ABDİ GÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Performans Sanatı, Müze Mekânı Tasarımı, Yaratıcılık, Performance Art, Museum Space Design, Creativity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Maddeleşmeyi reddetme, performans sanatını diğer sanat formlarından ayıran en önemli özelliktir. Performans sanatı; anlık deneyimi vurgulaması, izleyiciyi kendiliğinden performansa dahil etmesi ve geleneksel tarzda arşivlenemiyor olması nedeniyle tarihselleştirilemez. Müzeler, 20. yüzyılın ikinci yarısından beri performans sanatını sergileyip onlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu durum, performans sanatının müze kavramıyla çatışan özelliklere sahip olmasına rağmen, ikisinin de önemli bir ilişki içinde olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, performans sanatının müze sergilerine dahil edilmesi hala araştırılmaktadır. Uluslararası örneklerin aksine, Türkiye'deki müzelerin tarihsel olarak performans sanatını sergilememesinden dolayı, bu çalışma, performansın tasarım sürecine de katılan sanatçıların yarattığı performans sanatına, ev sahipliği yapan Türkiye'deki müzelere odaklanmaktadır. Araştırma, müze mekânı ile performans sanatçılarının yaratıcılığı arasındaki etkileşimli ilişkiyi keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu amacı, keşifsel bir araştırma yaklaşımı kullanarak ve yarı deneysel araştırma yöntemleri ve teknikleri içeren bir yaklaşımla gerçekleştirir. Çalışmanın sonucunda elde edilen tasarım değişkenlerinin, yeni nesil müze tasarımına rehberlik etmekte kullanılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The rejection of materialization is what distinguishes performance art from other forms. Performance art cannot be historicized because it emphasizes instant experience, engages the audience simultaneously, and cannot be archived in a conventional manner. Museums have exhibited and housed performance art since the second half of the 20th century. This circumstance suggests that, despite the fact that performance art has characteristics that contradict museum phenomena, the two are likely to have a significant relationship. Therefore, the inclusion of performance art in museums is still being investigated. Owing to the fact that, in contrast to international examples, museums in Türkiye have not historically housed exhibitions of performance art, this study focuses on museums that do house performance art created by artists who also participate in the design process of that performance. The research aims to explore the interactive relationship between museum space and performance artists' creativity. It accomplishes this through the use of an exploratory research approach that includes quasi-experimental research methods and techniques. The ultimate contribution of the study would be to guide the design of the next generation museum in light of the explored design variables.