Avrupa Konseyi Macolin Sözleşmesi ışığında uluslararası hukukta spor müsabakalarının manipülasyonu
Manipulation of sports competitions in international law in light of the Council of Europe Macolin Convention
- Tez No: 846072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Spor Müsabakalarının Manipülasyonu, Şike, Macolin Sözleşmesi, Spor Bahisleri, Manipulation of Sports Competitions, Match-Fixing, Macolin Convention, Sports Betting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Spor Müsabakalarının Manipülasyonu, bir diğer adı şike, sporun dürüstlüğünü olumsuz bir biçimde etkilemektedir. 2005 yılında Hoyzer skandalından sonra ise Avrupa Konseyi'ne üye devletler, spor müsabakalarındaki manipülasyonu önlemek amacıyla sözleşme çalışmalarına başlamışlardır. Bu çalışmaların sonucunda ise Spor Müsabakalarının Manipülasyonuna Dair Avrupa Sözleşmesi, 2014 yılında İsviçre'nin Macolin kentinde imzalanmıştır. Çalışmamızın ilk kısmında Sözleşmenin temelini oluşturan kavramların detaylıca açıklaması yapılmıştır. Kavramların açıklaması yapıldıktan sonra ikinci kısımda Sözleşme, hazırlık çalışmalarından başlayarak, detaylı bir şekilde incelenmiştir. Hazırlık çalışmalarındaki incelemelerin temelini Malta'nın spor bahislerine dair çekinceleri oluşturmaktadır. Sözleşmenin içeriği incelenirken başkaca uluslararası metinler ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü kısmında ise spor müsabakalarının manipülasyonunun Türk hukuku boyutu ele alınmıştır. 6222 sayılı Kanun'un 11. maddesinde düzenlenen şike suçu, suç genel teorisi bakımından ele alınıp, Sözleşmedeki tanımla karşılaştırılmıştır. Son kısımda ise Türkiye'nin Sözleşme ile genel uyumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Manipulation in Sports Competitions, also known as match-fixing, adversely affects the integrity of sports. After the 2005 Hoyzer scandal, member states of the Council of Europe initiated treaty negotiations to prevent manipulation in sports competitions. As a result of these efforts, the Council of Europe Convention on the Manipulation of Sports Competitions was signed in 2014 in Macolin, Switzerland. The first part of our study provides a detailed explanation of the concepts that form the basis of the Convention. After explaining these concepts, the second part thoroughly examines the Convention, starting from the preparatory work. The examination of the preparatory work is mainly based on Malta's reservations regarding sports betting. While analyzing the content of the Convention, it is also compared with other international texts. In the third part of our study, the dimension of sports competition manipulation in Turkish law is discussed. The offense of match-fixing, regulated in Article 11 of Law No. 6222, is considered in terms of general criminal theory and compared with the definitions in the Convention. The final section examines the general compliance of Turkey with the Convention.