English teachers' perceptions of differentiated instruction in the Turkish context
İngilizce öğretmenlerinin Türkiye bağlamında farklılaştırılmış öğretimi algılayış biçimleri
- Tez No: 846097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANITA ALEXANDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: farklılaştırılmış öğretim, farklılaştırılmış öğrenme, İngilizce öğretimi, öğretmenlerin algılayış biçimleri, öğretmen deneyimleri, differentiated instruction, differentiated learning, teaching English, teacher perceptions, teacher experiences
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çağdaş eğitim dünyasında, eğitimciler öğrencilerin çeşitli ihtiyaçlarıyla karşılaştıkça Farklılaştırılmış Öğretimin (DI) önemi giderek daha fazla dile getirilmektedir. Sınıflar daha heterojen hale geldikçe, DI kapsayıcı ve etkili öğrenme ortamlarını teşvik etmek için gerekli olan pedagojik bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, Türkiye'deki K-12 İngilizce öğretmenleri arasındaki Farklılaştırılmış Öğretim (DI) uygulamalarının niteliksel bir incelemesini yaparak önemli bir araştırma boşluğunu ele almaktadır. Bu özel demografiye ilişkin literatürün azlığı kabul edilerek çalışma, çeşitli eğitim kurumlarından 10 İngilizce öğretmeniyle yapılan derinlemesine görüşmeler yoluyla DI stratejilerinin algılarını ve uygulamalarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada kullanılan nitel yaklaşım, İngilizce öğretmenlerinin Türkiye'deki öğrencilerin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için farklılaştırılmış öğretimi nasıl kavramsallaştırdıkları ve uyguladıkları konusunda derinlemesine bir anlayış sağlamaktadır. Görüşme verilerinin tematik analizi yoluyla araştırma, yalnızca bu öğretmenlerin görüş ve uygulamalarının nüanslarını yakalamayı değil, aynı zamanda Türk eğitim bağlamının kendine has zorluk ve fırsatlarına da ışık tutmayı amaçlıyor. İngilizce öğretmenlerinin deneyimlerini ve düşüncelerini ortaya koyan bu araştırma, Türkiye'deki DI uygulamalarına ilişkin mevcut araştırma boşluğunun doldurulmasına katkıda bulunmaktadır. Bulgular, öğretmenlerin kararlarını etkileyen kültürel, kurumsal ve bağlamsal faktörlere ilişkin bilgiler sunmakta, gelecekteki çalışmalara temel oluşturmakta ve Türkiye'deki K-12 İngilizce öğretmenlerinin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış hedeflenen mesleki gelişim programlarının geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the contemporary landscape of education, the significance of Differentiated Instruction (DI) has become increasingly pronounced as educators encounter with the diverse and unique needs of students. As classrooms become more heterogeneous, DI has emerged as a pedagogical approach essential for fostering inclusive and effective learning environments. This research paper addresses a significant research gap by conducting a qualitative exploration of Differentiated Instruction (DI) practices among K-12 English teachers in Türkiye. Acknowledging the scarcity of literature on this specific demographic, the study aims to uncover the perceptions and implementations of DI strategies through in-depth interviews with 10 English teachers across diverse educational institutions. The qualitative approach employed in this study provides a comprehensive understanding of how English teachers conceptualize and implement Differentiated Instruction to meet the diverse needs of students in Türkiye. Through a thematic analysis of the interview data, the researcher sought to not only capture the nuances of teachers' beliefs and practices but also shed light on the unique challenges and opportunities within the Turkish educational context. In revealing the experiences and reflections of these English teachers, this research contributes to filling the existing research gap concerning DI practices in Türkiye. The findings offer insights into the cultural, institutional, and contextual factors influencing teachers' decisions, laying a foundation for future studies and informing the development of targeted professional development programs tailored to the needs of K-12 English teachers in Türkiye.