Çözücü ekstraksiyonu ile yapısı değişen linyitin adsorpsiyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of adsorption propert of lignite that the ligit structure is changed by solvent extraction
- Tez No: 84616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL ZEDEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kömür, ekstraksiyon, çözücü ekstraksiyonu, sıvılaştırma, adsorpsiyon, Coal, extraction, solvent extraction, liquefaction of coal, adsorption. in
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇÖZÜCÜ EKSTRAKSİYONU İLE YAPISI DEĞİŞEN LİNYİTİN ADSORPSİYON ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Azime Özlem ÖZTÜRE Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Veysel ZEDEF 1999, Sayfa: 50 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KARA Yrd. Doç. Dr. Veysel ZEDEF Bu çalışmada yapısı değişen linyitin adsorpsiyon özelliğinin incelenmesinde; bir ağır metal olan kurşunun linyite adsorpsiyonu incelenmiştir. Öncelikle linyit, soxhlet ekstraksiyonuna tabi tutularak yapısının değişmesi amaçlanmıştır. Bunun için ekstraksiyonda kullanılan organik çözücülerden piridin, tetrahydrofuran (THF) ve metanol ile çalışılmıştır. Ekstraksiyon sonrası yapılan İR analizleri yapının değiştiğini göstermiştir. Daha sonra bu kömür numuneleri manyetik bir karıştırıcıda ağır metal iyonlarından biri olan kurşunun, kurşun asetat tuzuyla işleme sokulmuştur. Deneysel sonuçlara göre; adsorpsiyonun orijinal kömürde maksimum % 83, ekstraksiyona tabi tutulan kömürlerde maksimum % 97 olduğu ve adsorpsiyonun Langmuir adsorpsiyon izotermine uyduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis INVESTIGATION OF ADSORPTION PROPERTY OF LIGNITE THAT THE LIGNIT STRUCTURE IS CHANGED BY SOLVENT EXTRACTION Azime Özlem ÖZTÜRE Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Veysel ZEDEF 1999, Page: 50 Jury : Assoc. Prof. Dr. Şükrü DURSUN Assoc. Prof. Dr. Hüseyin KARA Assoc. Prof. Dr. Veysel ZEDEF In this work, the search of adsorption quality of the changing structure of lignite; the adsorption of lignite to one of the heavy metals, lead is investigated. Formerly changing the structure of lignite under the soxhlet extraction is aimed. For this reason it is studied with organic solvents, pyridine, tetrahydrofuran (THF) and methanol which is used in extraction. IR analysis that is done after extraction show that the structure was changed. After that this coal samples was conducted in a magnetic agitator with lead's, one of the heavy metal lead acetate salt. According to the experiments, adsorptions of untreated coal samples are max 83 %, while the adsorbtion of the treated coal is max 97 % and it is understod that ad- sorbtions are in agreement with Langmuir adsorption isotherms.