Breaking communication barriers for a safer sky: A safety-focused investigation into challenges and perceptions of aviation English competency among ab-initio pilots in Turkey
Daha güvenli bir gökyüzü için iletişim engellerini kaldırma: Türkiye'deki öğrenci pilotlar arasında havacılık İngilizcesi yetkinliğine dair zorluklar ve algılarına yönelik emniyet odaklı bir araştırma
  1. Tez No: 846165
  2. Yazar: PETEK ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DR. TÜZÜN TOLGA İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık İngilizcesi, Öğrenci Pilotlar, Pilot Eğitimi, Havacılıkta Emniyet Yönetimi, Aviation English, Ab-Initio Pilots, Pilot Training, Safety Management
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Havacılık endüstrisinde, öğrenci pilotların Havacılık İngilizcesindeki dil, iletişim ve etkileşim yetkinliği önemli bir husustur ve bu konuda derinlemesine araştırma yapılmasını gerektirmektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinde öğrenci pilotların Havacılık İngilizcesindeki yetkinliklerine odaklanarak, karma yöntemlerle gerçekleştirilen bir araştırmayı içermektedir. 90 öğrenci pilotun yanıtladığı başka bir çalışmadan uyarlanmış 'Havacılık İngilizcesi Yetkinliği' anketinden ve 45 katılımcının yer aldığı odak grup görüşmelerinden elde edilen bulgular, özellikle konuşma ve dinleme becerilerinde önemli endişeleri ortaya koymaktadır ve bu konuda B2 seviyesinin altında kalan büyük bir öğrenci sayısını göstermektedir. Çalışma, konuşma becerilerinin daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve müfredatın gözden geçirilmesi ihtiyacını vurgulayarak dil becerisi sınavlarında potansiyel problemleri ortaya koymaktadır. Katılımcılar, acil durumlarda akıcı konuşmayı sürdürme, farklı aksanları anlama, iş yükü ve gürültü ile başa çıkma konularında zorlukları vurgulamaktadır. Bu problemlerin kök nedenleri yetersiz dil yetkinliği, kültürel faktörler, hata yapma korkusu, öğretim tarzı ve pratik materyal eksikliği olarak belirlenmiştir. Olumsuz sonuçlar arasında stres, düşük uçuş performansı ve güvenlik endişeleri bulunmaktadır. Çalışma, öğrenci pilotlar için özel programlar, dil eğitimi ve uçuş eğitiminin daha iyi bir şekilde uyumlanması konularında pedagojik yaklaşımların geliştirilmesini önermektedir. Etkili eğitim için gerçekçi akıcılık hedeflerine, stres yönetimine ve teknoloji entegrasyonuna vurgu yapmaktadır. Güvenlik yönetimi açısından, havacılık endüstrisinde güvenlik standartlarını sürdürmek için stratejik yatırımlar, standartlaştırılmış kabul protokolleri ve emniyet eğitimleri, stres yönetimi ve sürekli program güncellemeleri vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The linguistic, communicative, and interactional competence of ab-initio pilots in Aviation English presents a critical concern in the aviation industry, necessitating comprehensive research to delve into the underlying issues, causes, and effects. This study focuses on the competency of ab-initio pilots in Aviation English at a Turkish foundation university, employing a mixed-methods sequential explanatory design. Findings from the adapted 'Competency in Aviation English' questionnaire, with responses from 90 student pilots, and focus group interviews, involving 45 participants, reveal significant concerns, particularly in speaking and listening skills, with a substantial number falling below the B2 level. The study identifies potential gaps in proficiency exams, emphasizing the need for a more comprehensive assessment of speaking skills and a reevaluation of the curriculum. Participants highlight challenges in maintaining fluent speech during emergency situations, understanding different accents, and coping with workload and noise. Root causes include language proficiency, cultural factors, fear of making mistakes, teaching style, and lack of practice materials. Negative consequences encompass stress, impaired flight performance, and safety concerns. The study calls for tailored pedagogical approaches, suggesting improvements in proficiency exams, custom programs for ab-initio pilots, and better alignment of flight and language training. Emphasis on realistic fluency goals, stress management, and technology integration is crucial for effective training. From a safety management perspective, strategic investments, standardized admission protocols and SMS trainings, stress management, and continuous program updates are underscored as vital for maintaining safety standards in the aviation industry.