AFD's populist tendencies and the fragility of liberal democratic values in Germany
AFD'nin popülist eğilimleri ve liberalin kırılganlığı Almanya'da demokratik değerler
- Tez No: 846192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSUN NECATİ KURTULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Popülizm, Sağ Popülizm, Liberal Demokrasi, Almanya için Alternatif (AfD), Milliyetçilik, Otoriterlik, Temel Kanun, Populism, Right-wing, Liberal Democracy, Alternative for Germany (AfD), Nativism, Authoritarianism, Basic Law
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez, sağ popülizm ile liberal demokrasinin temel ilkeleri arasındaki karmaşık etkileşimi, popülist hareketlerin ve partilerin son zamanlarda önemli bir ivme kazandığı küresel manzaranın arka planında yer alan Almanya bağlamında incelemektedir. Çalışmanın odak noktasını oluşturan Almanya için Alternatif (AfD) siyasi partisi, popülist bir ideolojiyi ne ölçüde kullandığı ve ardından bunun Alman Anayasası'nda öngörülen liberal demokratik değerler üzerindeki etkileri açısından niteliksel olarak analiz edilmektedir. Cas Mudde'nin popülizmi yerlicilik, otoriterlik ve toplumu ikiye ayıran popülist retoriği kapsayan 'ince merkezli' bir ideoloji olarak sınıflandıran teorik çerçevesinden faydalanan çalışma, ağırlıklı olarak AfD'nin 2017 manifestosunu kullanmakta ve parti belgeleri, resmi açıklamalar, seçim afişleri, konuşmalar ve kamusal söylem gibi ikincil veri kaynaklarıyla desteklenmektedir. Araştırma, AfD'nin Cas Mudde'nin popülizm, yerlicilik ve otoriterlik kriterlerine tam olarak uyan popülist bir radikal sağ parti olduğunu analitik bir şekilde ortaya koymakta, bunu Anayasa'nın bazı maddeleriyle olan çeşitli çelişkileri ve partinin Alman liberal demokratik idealleri üzerindeki yansımaları üzerine detaylı bir analiz izlemektedir. Özellikle çarpıcı olan husus, Alman Anayasası'nın sağcı veya totaliter ideoloji ve hareketlerin yeniden canlanmasını önleme konusundaki hassasiyetine rağmen, AfD'nin anayasanın katı tanımıyla tanımlanmayan gri bir alanda faaliyet göstermesi ve popülist bir ideolojiyi stratejik olarak kullanması, hem tüzel bir kişilik olarak siyaset sahnesinde varlığını sürdürmesini hem de ülkenin liberal demokratik değerlerine aktif bir şekilde meydan okumasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis delves into the complex interaction between right-wing populism and the foundational principles of liberal democracy within the context of Germany, set against the backdrop of a global landscape where populist movements and parties have achieved significant traction in recent times. Serving as the study's focal point, the Alternative for Germany (AfD) political party is qualitatively analyzed for its extent of utilization of a populist ideology and thereafter its implications on the liberal democratic values as stipulated in the German constitution, known as the Basic Law. Drawing on Cas Mudde's theoretical framework, which categorizes populism as a 'thin-centered' ideology encompassing nativism, authoritarianism, and populist rhetoric that dichotomizes society, the study predominantly utilizes the AfD's 2017 manifesto, aided by secondary sources of data such as party documents, official statements, election posters, speeches, and public discourse. The research offers an analytical unveiling of the AfD as a populist radical right party fully adhering to Cas Mudde's criteria for populism, nativism, and authoritarianism, which is followed by a detailed analysis on the various contradictions with a number of Articles in the Basic Law and the repercussions the party has had on German liberal democratic ideals. What is particularly striking is that in spite of the sensitivity of German Basic Law to avoid the resurgence of any right wing or totalitarian ideologies and movements, the AfD's operation in a grey area not defined by the rigid definition of the constitution and its strategic employment of a populist ideology have enabled it both survive in the political scene as a legal entity and also actively defy liberal democratic values of the country.