Political ontological analysis of classical French sociological thought: Auguste Comte and Émile Durkheim
Klasik Fransız sosyolojik düşüncesinin politik ontolojik analizi: Auguste Comte ve Émile Durkheim
- Tez No: 846209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇIRAKMAN DEVECİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Klasik Fransız Sosyolojisi, Siyasal Ontoloji, Auguste Comte, Émile Durkheim, Kalabalık, Classical French Sociology, Political Ontology, Auguste Comte, Émile Durkheim, Crowd
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 377
Özet
Bu çalışma, klasik Fransız sosyolojisinin siyasal ontolojik analizini gerçekleştirmektedir. Fransız Devrimi sonrası kalabalıkların siyasal alana çıkışıyla Avrupa'da ortaya çıkan siyasi istikrarsızlık, dönemin düşünürleri nezdinde ele alınması gereken bir olaydı. Bu minvalde, on dokuzuncu yüzyılda inşa edilen klasik Fransız sosyolojisi bu siyasi istikrarsızlık durumuna verilen yanıtlardan biriydi. Siyasal ontolojik analiz, siyasi gerçekliği şekillendiren varsayımları açığa çıkararak siyasal varlıkların varlığı ve doğasıyla ilgilenir ve güç ilişkilerinin ve maddi koşulların siyasi kavram ve yapıları nasıl etkilediğini inceleyerek siyasetin özüne dair temel bir perspektif sağlar. Çalışma bu analiz çerçevesi dahilinde metodolojik olarak, soykütüksel ve metin analizini bir araya getirerek klasik Fransız sosyolojisinin olanak koşullarını güç ilişkileri, siyasal söylem ve tutumlar çerçevesinde ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. İlk olarak, klasik Fransız sosyolojisinin Aydınlanma ve muhafazakâr düşünce geleneğinden beslenerek toplumsal sorun kavramıyla birleştirerek inşa ettiği yapının olanak koşullarını araştırmak maksadıyla bu iki düşünce geleneğinin soykütüksel analizi gerçekleştirilmiştir. Ardından devam eden bölümlerde, klasik Fransız sosyolojisinin kurucu figürleri olarak tanımlanan Auguste Comte ve Émile Durkheim'ın eserleri incelenmiştir. Bu eserler metinleri eleştirel bir şekilde inceleyen ve altta yatan anlamları ve politik varsayımları ortaya çıkarmak için kullanılan bir yöntem olan metin analizine tabii tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study conducts a political ontological analysis of classical French sociology. The political instability that emerged in Europe with the emergence of crowds into the political arena after the French Revolution was a situation, which is required to be reflected by the thinkers of the period. Thus, classical French sociology, which is constructed in the nineteenth century, was one of the responses to this situation of political instability. Political ontological analysis is concerned with the existence and nature of political entities by revealing the assumptions that shape political reality and provides a fundamental perspective on the nature of politics by examining how power relations and material conditions affect political concepts and structures. Within this analytical framework, the study methodologically aims to reveal the conditions of possibility of classical French sociology within the framework of power relations, political discourse, and stances by employing genealogical and textual analysis. Firstly, a genealogical analysis of these traditions of thought was conducted in order to investigate the conditions of possibility of the structure constructed by classical French sociology, nourished by the Enlightenment and conservative thought tradition with integrating the concept of social problem. In the following chapters, the works of Auguste Comte and Émile Durkheim, who are defined as the founding figures of classical French sociology, are discussed. These works were subjected to textual analysis, a method used to critically examine the texts and reveal underlying meanings and political assumptions.