Politics of interoperability in NATO (1949-2023): A brief history
NATO'da müşterek çalışabı̇lı̇rlı̇k polı̇tı̇kası (1949-2023): Kısa bı̇r tarı̇hçe
- Tez No: 846224
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: NATO, Müşterek Çalışabilirlik, Avrupa Güvenliği, Bağımlılık, rekabet, NATO, Interoperability, European Security, Dependency, Rivalry
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Sovyet tehdidine karşı güvenlik ve savunma sağlamak amacıyla kurulan NATO, üye devletler arasındaki ilişkileri askeri ve siyasi temelde düzenleyen stratejik konseptler çerçevesinde üye devletler arasında çeşitli iş birliği yöntemleri geliştirmiştir. ABD, geliştirdiği iş birliği yöntemlerinin merkezine birlikte çalışabilirlik kavramını yerleştirmiş ve bunlardan askeri, ekonomik ve siyasi olarak faydalanmıştır. Bu tezin konusu olan birlikte çalışabilirlik, Soğuk Savaş sırasında ve sonrasında askeri silah ve teçhizatın modernizasyonu ve standardizasyonu olarak kavramsallaştırılmış ve stratejik konseptlerde dar askeri terimlerle düzenlenmiş, ancak bunun iş birliğine giden süreçte her türlü siyasi tavizi içerdiği açıkça ortaya konmamıştır. Bu tez, birlikte çalışabilirliği 4'ü Soğuk Savaş döneminde, diğer 4'ü ise Soğuk Savaş sonrası dönemde hazırlanan 8 stratejik konsept ile incelemektedir. Bunların çoğu silahlar ve askeri teçhizatla ilgiliyken, bazıları birlikte çalışabilirlikle ilgilidir. Bu tez, birlikte çalışabilirliğin tartışılmasını, müzakere sürecini ve gelişimini incelemektedir. Üye devletler içindeki farklı grupların, birlikte çalışabilirliği bir neden olarak göstererek, kendi çıkarları için rekabet etmek üzere her türlü siyasi aracı kullanabileceğini öne sürmektedir. Tez, üye devletler arasındaki rekabet olasılığının gelecekte yeniden kutuplaşacak bir dünyada hegemonik devletlerin yararına kullanılabileceği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
NATO was created to provide security and defense against the Soviet threat and has developed various methods of cooperation between its member states within the framework of strategic concepts that have regulated relations between member states on military and political grounds. The US has placed the concept of interoperability at the heart of the methods of cooperation it has developed and has benefited from them militarily, economically and politically. Interoperability, which is the subject of this thesis, has been conceptualized during and after the Cold War as the modernization and standardization of military weapons and equipment and has been regulated in narrow military terms in strategic concepts, but it has not been made clear that this involves all kinds of political compromises in the process leading to cooperation. This thesis examines interoperability with the 8 strategic concepts, 4 of which were prepared during the Cold War, while the other 4 were prepared in the post-Cold War period. Most of them were related to weapons and military equipment, but some were related to interoperability. The thesis attempts to examine the debate, negotiation process and development of interoperability. It suggests that different factions within member states can use any political means to compete for their own interests, citing interoperability as a reason. The thesis concludes that the possibility of rivalry between member states can be exploited for the benefit of hegemonic states in a future re-polarized world.