The effects of the Russian Ukraine conflict on global economic security
Rusya Ukrayna çatışmasının küresel ekonomik güvenlik üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 846241
  2. Yazar: TRISH NYASHA KANYONGO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN EMRAH KARAOĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik güvenlik, Rusya, Ukrayna, Küreselleşme, Economic security, Russia, Ukraine, Globalization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez, Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomik güvenliğin farklı boyutları üzerindeki çeşitli etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ekonomik güvenlik genellikle bir ülkenin diğer devletlerin zorlamaları karşısında ekonomik araçları kullanarak kendisini savunabilme veya başarılı ekonomi politikaları izleyerek dış ekonomik şoklara ve baskılara dayanabilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Ekonomik güvenliğe ilişkin neoliberal varsayımlar, güvenliğin ülkelerin birbirleriyle işbirliği yapmasına dayandığını öne sürmektedir. Bu sistemde ülkeler Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası kuruluşlara güvenmektedir. Diğer taraftan, ekonomik güvenliğe ilişkin Yeni-Gerçekçi varsayımlar ise ekonomik güvenliğin, ülkelerin küresel sistemde birbirlerinden daha iyi performans göstermeye çalıştıkları anarşiye dayandığını ileri sürmektedir. Bu tezin bulguları, çatışmanın küresel ekonomik güvenliği olumsuz etkilediğini göstermektedir. Petrol, buğday ve gaz gibi temel emtia fiyatlarında enflasyon yaşanmıştır. Rusya ve Ukrayna'ya bağımlı olan ülkeler, artık onlarla etkili bir şekilde ticaret yapamadıkları için bu durumdan etkilenmişlerdir. Bulgular aynı zamanda küreselleşmeyle ilişkili ortak risklerin etkilerini azaltmak isteyen ülkelerin artık küreselleşmeden kurtulmayı düşündüklerini de göstermektedir. Çin gibi ülkeler de çatışmanın yol açtığı olumsuz ekonomik durumu ABD doları aleyhine spekülasyon yapma fırsatı olarak kullanmıştır. ABD'nin Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulama gibi davranışları ABD dolarının kullanımında tereddüt yaşanmasına neden olmuştur. Çatışma küresel ölçekte jeoekonomik değişimlere neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the various effects of the Russia – Ukraine war on different dimensions of global economic security. Economic security is usually defined as the ability of a country to defend itself in the face of other states' coercion via the use of economic instruments or withstand external economic shocks and pressures by pursuing successful economic policies. Neoliberal assumptions about economic security assert that security is based on countries cooperating with each other. In this system, countries rely on international institutions such as the World Bank and the International Monetary Fund. Neorealist assumptions on economic security, on the other hand, suggest that economic security is based on anarchy in which countries seek to outperform each other in the global system. The findings of this thesis show that the conflict has affected global economic security negatively. There has been inflation in the prices of essential commodities such as oil, wheat and gas. Countries that rely on Russia and Ukraine have been affected because they could no longer trade effectively with them. The findings also showed that countries are now considering deglobalization as they are looking to reduce the effects of shared risks associated with globalization. Countries such as China have also used the negative economic situation caused by the conflict as an opportunity to speculate against the US dollar. The conduct of the US such as imposing severe sanctions on Russia has caused hesitancy to use the US dollar. The conflict has caused geoeconomic shifts globally.