Rethinking state criminality in international law: Legal barriers and future prospects
Uluslararası hukukta devlet suçluğunu yeniden düşünmek: Yasal engeller ve gelecek beklentileri
- Tez No: 846242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Devlet Suçluluğu, Uluslararası Suçlar, Devlet Sorumluluğu, Bireysel Ceza Sorumluluğu, State Criminality, International Crimes, State Responsibility, Individual Criminal Responsibility
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez, devletin cezai sorumluluğunun uluslararası hukuk kapsamındaki tarihsel gelişimini, ilk kanunlaştırma girişimlerinden devletleri uluslararası suçlardan sorumlu tutmaya yönelik çağdaş söylemlere kadar incelemektedir. İnsanlığın Barışı ve Güvenliğine Karşı Suçlar Taslağı ve ILC'nin“devletlerin uluslararası suçları”hakkındaki Taslak 19. Maddesi gibi temel çabaların izini sürüyor, 19. Maddenin kaldırılmasının ardındaki faktörleri ve kavramın geçerliliğini korumaya yönelik argümanları analiz ediyor. Doktrinsel analiz, devletlerin cezai sorumluluk gerekliliklerini yerine getirip getiremeyeceğine ilişkin bilimsel bakış açılarını değerlendirir ve devletin suçluluğunun tespit edilmesinin önündeki usuli/esaslı engelleri araştırır. Sorumluluk konuları, normlar, prosedürler ve ulusal ceza hukuku kapsamındaki sonuçlar gibi niteliklerdeki paralellikleri/farklılıkları uluslararası sorumluluk çerçeveleriyle sistematik olarak karşılaştırarak ve karşılaştırarak, önerilen bu ek hesap verebilirlik katmanının uygulanabilirliği değerlendirilir. Kavramsal çekiciliğe rağmen, devletin bağlayıcı cezai sorumluluğunun hayata geçirilmesi, uluslararası hukuki gelişimin mevcut aşamasında, suçluluğun belirlenmesi için niyet/davranışın atfedilmesindeki zorluklar, uygulama mekanizmalarının eksikliği, işbirliği ve uyum riskleri dahil olmak üzere kısıtlamalarla karşı karşıyadır. nullumcrimin sine lege gibi ceza hukuku kavramlarını uluslararası hukukun merkezi olmayan doğasıyla uzlaştırmada zorluklar da ortaya çıkıyor. Devletin cezai sorumluluğu teorik olarak geçerliliğini korusa da, bunun uluslararası yargı pratiğine dönüştürülmesi derin engeller içermektedir. Topluluk çıkarlarına yönelik kolektif yaptırımlar gibi alanlarda artan gelişmeler temel oluşturuyor ancak devletin kapsamlı cezai sorumluluğunun uluslararası hukuk kapsamında netleşmesi için daha fazla gelişmeye ihtiyaç var. Bununla birlikte, ilke kavramsal gücünü koruyor ve uluslararası politikada gelecekte yaşanacak değişimler, devletin suçlarına ilişkin daha fazla düzenlemeye yol açabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the historical development of state criminal responsibility under international law, from early attempts at codification to contemporary discourse on holding states accountable for international crimes. It traces foundational efforts like the Draft Code of Offenses against the Peace and Security of Mankind and the ILC's Draft Article 19 on“international crimes of states,”analyzing factors behind Article 19's removal and arguments for retaining the concept's viability. Doctrinal analysis evaluates scholarly perspectives on whether states can fulfill criminal responsibility requirements, surveying procedural/substantive impediments to establishing state criminality. By systematically comparing and contrasting parallels/differences in attributes like subjects of responsibility, norms, procedures and consequences under domestic criminal law versus international responsibility frameworks, the feasibility of this proposed additional layer of accountability is assessed. Despite conceptual appeal, actualizing binding state criminal responsibility faces constraints at the current stage of international legal development, including difficulties in attributing intent/conduct for culpability determination, lack of enforcement mechanisms, risks to cooperation and compliance. Challenges reconciling criminal law concepts like nullum crimen sine lege with the decentralized nature of international law also arise. While state criminal responsibility remains theoretically viable, translating it into international judicial practice involves profound hurdles. Incremental developments in areas like collective sanctions for community interests provide foundations but further evolution is needed before comprehensive state criminal liability can crystallize under international law. However, the principle retains conceptual force and future shifts in international politics could engender greater regulation of state criminality.