The effect of employer brand and perceived corporate social responsibility performance on job satisfaction, organizational commitment, and intention to leave
İşveren markası ve algılanan kurumsal sosyal sorumluluk performansının iş memnuniyeti, kurumsal bağlılık ve ayrılma niyeti üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 846240
  2. Yazar: YASEMİN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ALNIAÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İçsel Pazarlama, İşveren Markalaşması, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Çalışan Memnuniyeti, Ayrılma Niyeti, Internal Marketing, Employer Branding, Corporate Social Responsibility, Employee Satisfaction, Intention to Leave
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz iş dünyasında, Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) ve işveren markası, çalışanları işletmeye çekmeyi ve elde tutmayı amaçlayan organizasyonlar için kritik faktörler olarak ortaya çıkmıştır. Bu tez, algılanan KSS performansının ve işveren markasının iş tatmini, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti gibi temel çalışan davranışları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. İçsel pazarlama perspektifinden bir bakış açısıyla, işveren markasının ve KSS performansının bu kritik değişkenleri nasıl etkilediğini inceleyerek, bu araştırma çalışanların işe bağlılığını ve elde tutulmasını artırmaya yönelik değerli görüşler sunmaktadır. Bu çalışmanın verileri, bir IT şirketinin çalışanlarına dağıtılan kapsamlı bir anket tabanlı araştırma yoluyla toplanmistir. Bu dağıtım kurumsal sohbet ve LinkedIn gibi çeşitli kanallar aracılığıyla gerçekleştirilmistir. Bu IT şirketi, yenilik, iş birliği ve sürdürülebilirlik konularında bir itibar kurmuştur. Bu tez, bu çabaların etkinliğini, şirketin itibarı üzerindeki etkilerini ve uzun vadeli başarıları için olan olası sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Toplanan veriler tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılarak analiz edildi. Bulgular, CSR çabalarının çalışan beklentileri ve değerleri ile uyumlu olmasının iş tatmini, duygusal örgütsel bağlılık ve çalışan elde tutma üzerinde olumlu etkilerini sağlamak için önemini vurgulamaktadır. Sonuçlar ayrıca, çalışanların işveren markalaşma ve CSR performansını, iş tatmini ve organizasyona bağlılığı teşvik eden destekleyici bir iş ortamının temel unsurları olarak algıladıklarını ortaya koymaktadır. Çalışma, şirketlerin çalışanların inançları ve beklentileriyle uyumlu olan KSS ve işveren markalaması faaliyetlerine odaklanarak üst düzey yetenekleri çekmeyi ve elde tutmayı amaçlayan organizasyonlar için önemli pratik sonuçlar sunmaktadır. Algılanan KSS performansı, işveren markalaması ve çalışan sonuçları arasındaki etkileşimi anlayarak, organizasyonlar çalışan memnuniyetini, bağlılığını ve elde tutmayı destekleyen bir çalışma ortamı yaratmak için stratejilerini stratejik olarak uyumlu hale getirebilirler. Bu araştırma, KSS ve işveren markalaması konusundaki bilgi birikimine katkıda bulunarak, organizasyonlara çalışanlarını çekmek, etkilemek ve elde tutmak için etkili stratejiler geliştirmeleri için uygulanabilir iç görüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's business landscape, Employer Branding and Corporate Social Responsibility (CSR) have emerged as vital factors for organizations aiming to attract and retain employees. This thesis investigates the impact of perceived CSR performance and employer branding on key employee outcomes, namely job satisfaction, affective organizational commitment, and employee's intent to leave. By examining how Employer Branding and CSR performance influence these critical variables from the point of internal marketing perspective, this research provides valuable insights into enhancing employee engagement and retention. The data for this study were collected through a comprehensive questionnaire-based survey distributed to employees of an IT company through various channels such as corporate chat and LinkedIn. This IT company has established a reputation for innovation, collaboration, and sustainability. This thesis seeks to evaluate the effectiveness of these efforts, the impact they have had on the company's reputation, and their implications for long-term success. The collected data were analyzed using descriptive statistics, factor analysis, correlation analysis, and multiple regression analysis. The findings underscore the importance of aligning CSR efforts with employee expectations and values to ensure positive impacts on job satisfaction, affective organizational commitment, and employee retention. The results also highlight that employees perceive employer branding and CSR performance as fundamental elements of a supportive work environment that fosters job satisfaction and loyalty to the organization. The study reveals that employees who perceive their company to have strong CSR performance and a positive employer brand are more likely to report higher levels of job satisfaction, affective organizational commitment, and intention to remain with the company. These findings hold practical significance for organizations seeking to attract and retain top talent by focusing on CSR and employer branding activities that resonate with employees' beliefs and expectations. Understanding the interplay between perceived CSR performance, employer branding, and employee outcomes, enables organizations to strategically align their practices to create a work environment that promotes employee satisfaction, commitment, and retention. This research contributes to the existing body of knowledge on CSR and employer branding, providing organizations with actionable insights to develop effective strategies for attracting, engaging, and retaining their employees.