Determination of ACE gene polymorphism in COVID-19 patients
COVID-19 hastalarında ACE gen polimorfizminin belirlenmesi
- Tez No: 846291
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖMER ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: ACE gen, gen polimorfizm, Covid-19, anjiyotensin dönüştürücü enzim, ACE gene, gene polymorphism, Covid-19, angiotensin converting enzyme
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Şiddetli Akut Solunum Sendromu Koronavirüs 2 (SARS-CoV-2), solunum yolu rahatsızlığı COVID-19'un nedeni olan etiyolojik ajandır. Bu virüs, yüksek morbidite ve mortalite oranları göz önüne alındığında, son yüzyıllarda insan sağlığı için en zorlu zorluklardan birini teşkil etmektedir. Bu durum, Dünya Sağlık Örgütü'nün Mart 2020'de COVID-19 salgınını küresel bir pandemi olarak ilan etmesine yol açmıştır. SARS-CoV-2, anjiyotensin dönüştürücü enzim-2 (ACE2) reseptörüne karşı yüksek bir afinite sergilemektedir. ACE2 ve anjiyotensin dönüştürücü enzim-1 (ACE1), renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin (RAAS) ayrılmaz bileşenleridir ve yerel doku homeostazının korunmasında çok önemli bir rol oynarlar. Bu araştırmada, polimeraz zincir reaksiyonu tekniğini kullanarak 100 COVID-19 hastası ve 41 sağlıklı kontrolden oluşan örneklem seti olmak üzere toplam 141 katılımcıda ACE I/D (Insertion/Deletion) polimorfizmini araştırdık. Bu araştırma, ACE polimorfizmi ile SARS-CoV-2 semptomlarının şiddeti arasındaki olası bağlantıyı incelemektedir. Bu çalışmada, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE1) geni I/D polimorfizminin (rs1799752) COVID-19 şiddeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 49.5'dır (17 ile 94 arasında değişmektedir). Veri analizi, hasta kohortundaki ACE gen polimorfizmini kontrol grubuyla karşılaştırırken p-değerinin 0,989 olduğunu, dolayısıyla istatistiksel olarak anlamlı olmadığını ortaya koymuştur. Bu çalışmanın potansiyel bir kısıtlaması, örneklem büyüklüğünün nispeten küçük olmasıdır. Özet olarak, ACE genindeki I ve D alel polimorfizmi ile çalışılan popülasyondaki SARS-CoV-2 hastalarında semptomların şiddeti arasında fark edilebilir bir korelasyon tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The causal factor behind the respiratory illness COVID-19 is the Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2). This virus poses one of the most formidable challenges to human health in recent centuries, given its high morbidity and mortality rates. In March 2020, the international proclamation by the World Health Organization designated the worldwide dissemination of COVID-19 as a pandemic. The SARS-CoV-2 virus demonstrates an increased proclivity for binding to the angiotensin-converting enzyme-2 (ACE2) receptor. ACE2 and angiotensin-converting enzyme-1 (ACE1) are integral components of the renin-angiotensin-aldosterone system (RAAS) and play a pivotal role in preserving local tissue homeostasis. In the current research, we investigated the ACE I/D (Insertion/Deletion) polymorphism in a total of 141 participants, the sample set of 100 COVID-19 patients and 41 healthy controls employing the polymerase chain reaction technique. The research examines the potential link between ACE genetic variations and the intensity of symptoms caused by SARS-CoV-2. This study aimed to evaluate the association of angiotensin-converting enzyme (ACE1) gene Insertion/Deletion (I/D) polymorphism (rs1799752) with the COVID-19 severity. The mean age of the participants was 49.5 years (ranging from 17 to 94). The data analysis revealed that the p-value to be 0.989 when comparing ACE gene polymorphism in the patient cohort to the control group, hence statistically non-significant. A potential limitation of this study was the relatively small sample size. In summary, no discernable correlation was detected between the I and D allele polymorphism in ACE gene and the severity of symptoms in SARS-CoV-2 patients within the population studied.