Genç erişkin hastalarda patellar kondromalazi ve patellofemoral faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of patellar chondromalacia and patellofemoral factors in young adult patients
  1. Tez No: 846292
  2. Yazar: ONUR SUBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN ÇEVİKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Patellar kondromalazi, patellofemoral faktörler, subkutan diz yağ doku kalınlığı, Patellar chondromalacia, patellofemoral factors, subcutaneous knee fat tissue thickness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Patellar kondromalazi, genç hastalarda ön diz ağrısının önemli nedenlerindendir. MRG ile patellar kondromalazi gösterilebilir. Bunun yanı sıra kıkırdak hasarı derecesine göre kondromalazi evrelemesi de yapılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı genç erişkin hastalarda patellar kondromalazi ile patellofemoral faktörlerin ilişkisi ortaya koymak, yağ yastığı ödemi ve subkutan yağ doku kalınlığı ile kondromalazi ilişkisini araştırmaktır. Çalışmamızın örneklemini, hastanemizde Ağustos 2015- Temmuz 2022 tarihleri arasında diz MRG incelemesi yapılan 20-40 yaş arasındaki hastalar oluşturmaktadır. Dışlama kriterleri ile 78 olgu çalışmadan çıkarıldı ve toplamda 299 olgu çalışmaya dahil oldu. Hasta ve kontrol gruplarının cinsiyet özellikleri belirlendi. Hasta ve kontrol gruplarında TT-TG mesafesi, VTP, Insall-Salvati İndeksi, Troklear derinlik, Troklear faset asimetrisi ve sulkus açısı ölçümleri yapıldı. Her iki grupta diz seviyesindeki deri altı yağ doku kalınlığı ölçümleri yapıldı. Hasta ve kontrol gruplarınki yağ yastığı ödemi araştırıldı. Yağ yastığı ödeminin değerlendirilmesi yağ baskılı PD görüntülerden yapıldı. Patellar kondrolmalazi için kıkırdak değerlendirilmesi yağ baskılı PD görüntülerden yapılarak, kıkırdakta anormal sinyal, fokal veya diffüz incelme, fissür veya tam kat kıkırdak kayıpları görülerek kondromalazi derecelendirmesi yapıldı. Sonuçlar değerlendirildiğinde; kondromalazi grubunda troklear displaziyi değerlendiren indekslerden TFA ve TD ortalamaları kontrol grubundan düşük, SA ve VTP ortalamaları ise kontrol grubundan yüksek bulunmuş olup istatiktiksel olarak anlamlı farklılık gözlemlenmiştir. Ayrıca TT-TG ortalamaları kondromalazi grubunda yüksek bulunmuştur. Kondromalazi grubunda yağ yastığı ödemi varlığı ve subkutan diz yağ doku kalınlığı ortalamaları kontrol grubuna oranla anlamlı derecede yüksektir.
Özet (Çeviri)
Patellar chondromalacia is an important cause of anterior knee pain in young patients. Patellar chondromalacia can be demonstrated by MRI. In addition, chondromalacia can be staged according to the degree of cartilage damage. The aim of this study was to investigate the relationship between patellar chondromalacia and patellofemoral factors, fat pad edema and subcutaneous adipose tissue thickness and chondromalacia in young adult patients. The sample of our study consisted of patients aged 20-40 years who underwent knee MRI between August 2015 and July 2022 in our hospital. With the exclusion criteria, 78 patients were excluded from the study and a total of 299 patients were included in the study. Gender characteristics of the patient and control groups were determined. TT-TG distance, VTP, Insall-Salvati Index, Trochlear depth, Trochlear facet asymmetry and sulcus angle were measured in the patient and control groups. Subcutaneous adipose tissue thickness at the knee level was measured in both groups. Fat pad edema was investigated in the patient and control groups. Evaluation of fat pad edema was performed from fat-supressed PD images. Cartilage evaluation for patellar chondromalacia was performed on fat-supressed PD images, and chondromalacia grading was performed by observing abnormal signal, focal or diffuse thinning, fissure or full-thickness cartilage loss. When the results were evaluated; in the chondromalacia group, the mean values of TFA and TD, which are the indices evaluating trochlear dysplasia, were lower than the control group, while the mean values of SA and VTP were higher than the control averages were higher in the chondromalacia group. The presence of fat pad edema and subcutaneous knee fat tissue thickness averages were significantly higher in the chondromalacia group compared to the control group