Ailesel Akdeniz ateşi ön tanılı hastalarda MEFV gen mutasyonları ve kardiyovasküler hastalıklarla ilgili bazı genlerin polimorfizmlerinin belirlenmesi
Determination of MEFV gene mutations and some genes polymorphisms associated with cardiovascular disease in patients primarily diagnosed with familial Mediterranean fever
  1. Tez No: 177898
  2. Yazar: DERYA SUCU KAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERAY KÖÇKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: FMF, Ailesel Akdeniz Atesi, Kardiyovasküler Risk, Strip Assay, Genetik Test, MEFV Geni
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ailesel Akdeniz Atesi (FMF), MEFV genindeki mutasyonların neden oldugu otozomal resesif bir hastalıktır. Ailesel Akdeniz Atesi (FMF), özellikle Akdeniz etrafında yerlesim gösteren Yahudileri, Arapları, Türkleri ve Ermenileri etkiler. Klasik klinik tablo, tekrarlayan ve kendi kendini sınırlayan ates ile birlikte karın agrısı, plevrit, artrit ve erizipel benzeri deri lezyonlarıdır. FMF'den sorumlu MEFV geni, kromozom 16p13.3'de haritalanmıs ve 781 amino asit uzunlugunda pirin/marenostrin olarak isimlendirilen ve nötrofiller, eozinofiller ve aktive olmus monositlerin sitosollerinde sentezlenen bir proteini kodlamaktadır. . MEFV geni 10 ekzondan olusur ve bugüne kadar 76'dan fazla mutasyonu tanımlanmıstır. Bu çalısmada, Türk populasyonunda FMF ön tanılı 421 birey ile kontrol grubunu olusturan 100 saglıklı bireyde MEFV geninde en sık rastlanılan 12 mutasyon FMF strip assay ile taranmıstır. Homozigot olarak belirlenmis 50 birey ve normal allele sahip ve kısmi heterozigot olan 100 kontrol birey kardiyovasküler risk olusturabilecek 10 ayrı gende (MTHFR C677T, FV Leiden, FV H1299R, ACE, FXIII V34L, PAI?1, HPA?1, APOE, APOB, FII G20210A, beta- Fibrinojen -455 G>A) toplam 12 polimorfizmin genotipleri ve biyokimyasal parametreleri belirlenmistir ve karsılastırılmıstır. Buna göre, 421 bireyin %40,4'ünde MEFV geninde homozigot mutant, heterozigot ve birlesik mutasyon polimorfizmleri belirlenmistir. Belirlenen mutasyonlar M694V %54, M680I G>C %17,6, E148Q %17,6, A744S %5,29 ve V726A %11,76, P369S %2,35, F479L %1,17, M694I %1,76, K695R %5,29, R761H %3,52, M680I G>A %0.0 ve I692del %0.0 oranındadır. Bunlar arasında R761H mutasyonu Türk popülasyonda ilk olarak tespit edilmis mutasyondur. Ayrıca, FMF homozigot mutasyona sahip bireylerde ve saglıklı kontrol bireylerinde kardiyovasküler risk açısından önemli polimorfizmler belirlendiginde, FMF homozigot bireylerde PAI-1, ACE I/D, beta-fibrinogen -455G>A ve FXIII V34L polimorfizmlerinin kontrol grubuna göre daha fazla bulundugu da tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean Fever (FMF), is an autosomal resesif disease resulted from mutations of MEFV gene. FMF is a disease affecting particularly in Jewish, Arabic, Turkish and Armenian people around Mediterian region. Clinical feature of FMF is repeatedly abdominal pain with high fever, Plevritis, arthritis, skin lesions e.g. erysipelas. MEFV gene, also known FMF disease gene, is located in chromosome 16p13.3 and encodes a 781 amino acid long protein called pyrin/marenostrin that is expressed in the cytosols of neutrophils, eosinophils and activated monocytes. MEFV gene has 10 exons and to date, more than 76 mutations in the gene have been defined. In this study, 421 people primarily diagnosed with FMF and 100 healthy volunteers were screened with FMF strip assay with the respect of 12 mutations in the MEFV gene. 12 polymorphisms in 10 different genes (FV, FII, FXIII, HPA-1, PAI-1, ACE, MTHFR, APOB, APOE, Beta-Fibrinogen) postulated as important parameters in terms of cardiovascular risk and their biochemical parameters were determined in 50 people of homozygote FMF mutations and 100 healthy people with normal and heterozygote alleles. As a result, 40.4% of 421 people have been found as homozygote mutant, heterozygote mutant and compound heterozygote. These mutations were M694V %54, M680I G>C %17,6, E148Q %17,6, A744S %5,29 ve V726A %11,76, P369S %2,35, F479L %1,17, M694I %1,76, K695R %5,29, R761H %3,52, M680I G>A %0.0, I692del %0.0. Amongst these determined mutations R761H is the first report in the Turkish populations. In addition, as a result of the of cardiovascular related polymorphisms in the FMF homozygotes and healthy control group, FMF homozygote people has different ratio PAI-1, ACE I/D, beta-fibrinogen -455G>A, FXIII V34L polymorphism compared to control group. Key words, FMF, Familial Mediterranean Fever, Cardiovascular Risk, Strip Assay, Genetic Test, MEFV Gene.