Sistemik inflamatuar yanıt indeksi'nin Preterm Doğumu öngörmedeki rolü
The role of systemic inflammatory response index in predicting Preterm Birth
- Tez No: 846328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm Eylem, Preterm Doğum, Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi, SIRI, Preterm Labor, Preterm Birth, Systemic Inflammatory Response Index, SIRI
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı preterm ve term doğum yapan hastaların SIRI (nötrofil x monosit / lenfosit) değerlerini karşılaştırarak Preterm Doğumu öngörmede SIRI'nin etkili bir marker olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, tanımlayıcı, tek merkezli bir çalışmadır. Araştırmada T.C. Sağlık Bakanlığı SBÜ, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde 1 Ocak 2019-1 Ocak 2022 tarihleri arasında doğum yapmış olan hastaların dosyaları taranmıştır. Bu tarihler arasında preterm doğum yapan, dahil olma kriterlerini karşılayan, hariç tutulma kriterlerine sahip olmayan hastalar çalışma grubunu (n=140), çalışma grubuna dahil edilen her hastaya karşılık o hasta ile aynı gün doğum yapan term hastalardan, yaşları ve obstetrik özellikleri benzer hastalar da kontrol grubunu oluşturmuştur (n=140). Hastaların obstetrik özellikleri, ilk trimesterdeki poliklinik kontrolünde ve hospitalizasyon esnasındaki alınmış tam kan sayımı parametreleri, tokoliz ve antenatal kortikosteroid uygulanma durumu, latent süre, hastaneye yatırıldığı hafta, yatış anındaki servikal açıklık, doğum haftası, 1.dakika ve 5. dakika APGAR skoru, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatış süresi kaydedildi. Tam kan parametreleri kullanılarak NLO, MLO, PLO ve SIRI değerleri hesaplandı. Çalışma grubunun alt grupları; Erken preterm hastalar (n=30), orta preterm hastalar (n=49) ve geç preterm hastalar ise (n=61) şeklinde dağılıma sahiptir. Ayrıca 1.dk ve 5.dk APGAR skorlarının ve YDYBÜ'nde yatış sürelerinin SIRI ile ilişkisi araştırılmıştır. Bulgular: Çalışma ve kontrol grupları arasında sosyodemografik ve obstetrik özelliklerden sadece; operasyon öyküsü ve önceki doğum şeklinin sezaryen olması açısından Preterm doğum yapan grup lehine anlamlı fark saptanmıştır (p=0,018; p=0,005). Çalışma ve kontrol grupları oluşturan gebelerin ilk trimesterda bakılan SIRI düzeyleri çalışma grubu (2,8±2,0) ve kontrol grubunda (1,9±1,1) olarak tespit edilmiş olup istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (z=-4,455; p=0,000). SIRI değerinin %59,3 sensivite ve %60,0 spesifite ile cut-off değeri 1,836 olarak tespit edilmiştir (AUC=0,654; p0,005). Fakat bu grupların; ilk trimesterda bakılan ve hospitalize edildikleri esnada bakılan hemogramdan hesaplanan SIRI değerleri arasındaki fark; istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (z=-4,750, p=0,000; z=-6,870 p=0,000) bu fark her iki grup için hospitalize edildikleri andaki SIRI lehinedir. Çalışma ve kontrol gruplarını oluşturan gebelerin yalnızca ilk trimesterda bakılan NLO ve MLO düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (u=8263,0 p=0,023 ve u=8120,5 p=0,013) Bu fark; her iki değişken için çalışma grubu lehine sonuçlanmıştır. Çalışma grubunun alt grupları arasında; ilk trimesterda bakılan NLO ve MLO düzeyleri açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p=0,003; p=0,013). Çalışma grubunda;ilk trimester SIRI ile 1. ve 5.dk APGAR değerleri arasında negatif yönde ilişki mevcuttur (r=-0,206; p=0,015 ve r=-0,192; p=0,023). YDYBÜ yatış süresi ile SIRI arasında pozitif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (r=0,195; p=0,021). Sonuç: Preterm doğum yapan hastalarda, başta SIRI olmak üzere inflamatuar belirteçlerin (NLO/MLO) anlamlı olarak yüksek sonuçlanması, preterm doğumu öngörebilme konusunda etkili bir belirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle hastaların takip sıklığında ve muayene esnasında dikkat edilmesi gereken detaylı anamnez sorgulama, serviks ölçümünün erken haftada atlanmaması konusunda dikkat çekici bir yönteme sevk edebilir. Çalışmamızda ulaşılan SIRI'nin preterm grupta YDYBÜ'nde kalış süresindeki artışla, 1. ve 5. Dk APGAR'ın düşük skorlarıyla ilişkisi düşünüldüğünde bu inflamatuar belirtecin önemi gözler önüne serilmektedir. Preterm doğum için SIRI; henüz literatürde yeterince yer bulmamış olup, geniş kapsamlı, çok merkezli, prospektif, randomize kontrollü çalışmalar ile çalışma sonuçlarımızın desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to determine whether SIRI (neutrophil x monocyte / lymphocyte) values can be used as an effective marker in predicting Preterm Birth by comparing the SIRI values of patients who have had preterm and term births. Materials and Methods: Our study is a retrospective descriptive study. The research is conducted at a single center. The files of patients who gave birth between January 1, 2019, and January 1, 2022, at the Dr. Sami Ulus Training and Research Hospital were scanned for the study. During this period, patients who met the inclusion criteria, had preterm births, and did not have any exclusion criteria were included in the study group (n=140). For each patient included in the study group, randomly selected patients who had term births on the same day were also included to form the control group (n=140). The obstetric characteristics of the patients, complete blood count parameters obtained during the first-trimester outpatient clinic visit and hospitalization, tokolysis and antenatal corticosteroid administration status, latent period, week of hospitalization, cervical dilation at admission, week of delivery, 1st minute and 5th minute APGAR score, and duration of neonatal intensive care unit stay were recorded. Using the complete blood count parameters; NLR, MLR, PLR, and SIRI values were calculated. The subgroups of the study group are distributed as follows: Early preterm patients (n=30), moderate preterm patients (n=49), and late preterm patients (n=61). Additionally, the relationship between 1st and 5th minute APGAR scores and the duration of stay in the neonatal intensive care unit (NICU) with SIRI was investigated. Results: The only significant difference in sociodemographic and obstetric characteristics between the study and control groups was found in favor of the preterm birth group in terms of the history of surgery and previous cesarean delivery (p=0.018; p=0.005). The levels of SIRI (Systemic Immune-Inflammation Index) examined in the first trimester in the study and control groups were determined to be 2.8±2.0 and 1.9±1.1, respectively, and a statistically significant difference was found (z=-4.455; p=0.000). The SIRI value showed a sensitivity of 59.3% and specificity of 60.0%, with a cut-off value of 1.836 (AUC=0.654; p0.005). However, the difference between the SIRI values calculated from the blood tests taken in the first trimester and those taken during hospitalization was found to be statistically significant (z=-4,750, p=0,000; z=-6,870 p=0,000). This difference is in favor of the SIRI at the time they were hospitalized for both groups. The levels of NLO and MLO examined in the first trimester were found to have a statistically significant difference between the study and control groups (p=0.023, p=0.013). This difference was found to be higher in favor of the study group. Among the subgroups of the study group, a statistically significant difference was found when comparing NLO levels (p=0.003). It was determined that the NLO values of the late preterm group were significantly lower than those of the early and mid preterm groups. The difference in MLO levels occurred between the late preterm and mid preterm groups (p=0.013). In the study group; there is a negative correlation between the first-trimester SIRI and 1st and 5th minute APGAR scores (r=-0.206; p=0.015 and r=-0.192; p=0.023). A positive, very weak, and statistically significant correlation was found between NICU stay duration and SIRI (r=0.195; p=0.021). Conclusion: In patients who have preterm birth, the significant elevation of inflammatory markers, particularly SIRI, (NLO/MLO) can be used as an effective indicator in predicting preterm birth. The significant elevation, may lead to a notable method that requires careful attention to detailed anamnesis questioning and not skipping cervical measurements at an early stage during the follow-up and examination of patients. In our study, the importance of this inflammatory marker is highlighted when considering the increase in NICU stay duration and the low scores of 1st and 5th minute APGAR in the preterm group, reached SIRI. SIRI for preterm birth has not yet found enough place in the literature, and our study results need to be supported by comprehensive, multicenter, prospective, randomized controlled trials.