Preterm bebeklerde patent duktus arteriyozus tanı ve tedavisinde yeni sistemik inflamatuvar biyobelirteçlerin rolü
The role of novel systemic inflammatory biomarkers in the diagnosis and treatment of patent ductus arteriosus in preterm infants
- Tez No: 1014846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ER, DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET KIZTANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Patent duktus arteriyozus, prematüre bebek, inflamatuvar indeks, pan-immün inflamasyon değeri, tedavi yanıtı, Patent ductus arteriosus, preterm infant, inflammatory index, pan-immune inflammation value, treatment response
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İnflamatuvar mekanizmalar, preterm bebeklerde hemodinamik açıdan anlamlı patent duktus arteriyozusun (haPDA) devamlılığına katkıda bulunabilir. Bu çalışmada, haPDA nedeniyle farmakolojik tedavi alan prematüre bebeklerde tam kan sayımı kaynaklı inflamatuvar indekslerin erken postnatal dönemdeki zamansal değişimlerinin değerlendirilmesi ve bu indekslerin tedavi sonrası duktal kapanma durumu ile tedavi yanıtı arasındaki ilişkilerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu tek merkezli retrospektif çalışmaya, gestasyon yaşı <34 hafta olan ve haPDA nedeniyle farmakolojik tedavi alan prematüre bebekler dahil edildi. Hematolojik parametreler ve inflamatuvar indeksler postnatal 1., 3. ve 7. günlerde değerlendirildi. Nötrofil-lenfosit oranı (NLR), monosit-lenfosit oranı (MLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR), sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI), pan-immün inflamasyon değeri (PIV) ve immatür granülosit (IG) parametreleri analiz edildi. Zamansal değişimler tüm çalışma grubunda ve tedavi yanıtına göre karşılaştırıldı. Bulgular: Önceden belirlenen dahil etme ve dışlama kriterlerinin uygulanmasından sonra, çalışma kohortu haPDA tanılı 71 prematüre bebekten oluştu. NLR ve PLR değerleri postnatal 3. günde en yüksek düzeye ulaşırken, MLR yüksek seyrini sürdürdü ve PIV değerleri 7. güne doğru progresif artış gösterdi. SII ve SIRI değerlerinde anlamlı zamansal değişiklik saptanırken, IG parametrelerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. Tedavi yanıtına göre yapılan karşılaştırmada yalnızca ΔPIV (3.–7. gün) anlamlı farklılık gösterdi. ΔPIV'nin tedavi yanıtını öngörmedeki ayırt edici performansı sınırlıydı (AUC=0,653; duyarlılık %36,2; özgüllük %91,7). Doğum ağırlığı ve gestasyon yaşı birçok hematolojik parametre ve inflamatuvar indeks ile pozitif korelasyon gösterdi. Tedavi sonrası duktal kapanma durumu ile postnatal 1. günde IG% arasında, postnatal 3. günde ise monosit sayısı ve MLR arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç: haPDA tanılı prematüre bebeklerde inflamatuvar indeksler erken postnatal dönemde belirgin ve farklı zamansal paternler göstermektedir. PIV'deki zamansal değişimin tedavi yanıtı ile ilişkili bulunması, kalıcı inflamasyon ile devam eden duktal açıklık arasında olası bir bağlantıya işaret etmektedir. Ancak bu bulguların klinik kullanımda yer bulabilmesi için daha geniş örneklemli prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Inflammatory mechanisms may contribute to the persistence of hemodynamically significant patent ductus arteriosus (haPDA) in preterm infants. This study aimed to evaluate the early postnatal temporal patterns of complete blood count-derived inflammatory indices in preterm infants treated for haPDA and to investigate their associations with post-treatment ductal closure status and treatment response. Methods: This single-center retrospective study included preterm infants born at <34 weeks of gestation who received pharmacologic treatment for haPDA. Hematologic parameters and inflammatory indices were evaluated on postnatal days 1, 3, and 7. The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammation response index (SIRI), pan-immune inflammation value (PIV), and immature granulocyte (IG) parameters were analyzed. Temporal changes were assessed in the overall cohort and according to treatment response. Results: After applying the prespecified eligibility criteria, the final cohort included 71 preterm infants with haPDA. NLR and PLR peaked on postnatal day 3, MLR remained elevated, and PIV increased progressively toward day 7. SII and SIRI showed significant temporal variation, whereas IG parameters did not. In the comparison according to treatment response, only ΔPIV (day 3–day 7) differed significantly between groups. ΔPIV showed modest discriminative performance for predicting treatment response, with an AUC of 0.653, sensitivity of 36.2%, and specificity of 91.7%. Birth weight and gestational age were positively correlated with several hematologic parameters and inflammatory indices. Post-treatment ductal closure status was inversely correlated with IG% on postnatal day 1 and with monocyte count and MLR on postnatal day 3. Conclusion: Inflammatory indices demonstrated distinct early postnatal temporal patterns in preterm infants with haPDA. The association between longitudinal PIV changes and treatment response suggests a potential link between persistent inflammation and ongoing ductal patency. However, further prospective studies with larger cohorts are needed to validate the clinical utility of these indices.